Björnen inte längre rödlistad

Situationen för våra stora rovdjur har förbättrats. Det står klart när den nya rödlistan över hotade djur och växter i Sverige presenterats. Samtidigt är läget för arterna totalt sett oförändrat.

FN:s och EU:s mål att utarmningen av den biologiska mångfalden skulle stoppas till i år har alltså inte uppnåtts. Det säger professor Ulf Gärdenfors, på artdatabanken vid Statens Lantbruksuniversitet.

– Tyvärr konstaterar vi med årets rödlista att det målet inte har uppnåtts alls utan förlusterna av biologisk mångfald fortsätter i precis samma hastighet som det gjort tidigare, säger han.

Det gick inte att hejda utarmningen av arter till i år. Ett mål som FN satte upp för drygt tio år sedan.

Av nästan 21 000 undersökta svenska djur och växter hamnar mer än 4 000 på rödlistan. Det är något fler än på den förra listan, som kom för fem år sedan.

Men det finns ljuspunkter. Varg, lo och järv har alla hamnat i en bättre kategori än tidigare. Vargen räknas nu till exempel som starkt hotad istället för akut hotad, det trots den omdebatterade jakten i vintras. Björnen har helt fått lämna rödlistan.

– Man har ju under en ganska lång tid haft en reglerad jakt det vill säga man har sett till att björnen har fått lov att expandera och föröka sig i tillräckligt stor mängd, säger professor Ulf Gärdenfors.

På minussidan finns havsmiljön, där finns de största försämringarna. Sex nya fiskarter kommer in på rödlistan, bland annat vitling och lake. Även mindre marina organismer är starkt hotade.

I skogen hamnar lövträden ask och alm på rödlistan. Alla tre arterna av alm har drabbats av en svampsjukdom som dödar träden.

Men även flera kusthäckande fåglar bedöms nu kvalificera sig för rödlistan.

– Till exempel ejder som nog många förknippar som en vanlig havsfågel, den kommer nu in på rödlistan eftersom populationen minskar kraftigt, säger Ulf Gärdenfors.

Mona Hambreaus
mona.hambreaus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista