Miljardvinst för Scania visar på ljusning

Det ser ut att gå mot ljusare tider för de båda svenska lastbilsgiganterna. Volvo vände väntad förlust till miljardvinst i förra veckan, och i dag redovisar Scania en vinst på två miljarder före skatt för det första kvartalet.

– Det finns många olika förklaringar till det här, säger Scanias vd Leif Östling. För det första går vår verksamhet utanför Europa, framför allt i Sydamerika, oerhört bra. Det är på nivåer som jag inte har sett tidigare. Sedan har vi ju valutan med oss, och det tredje är att även Europa långsamt börjar röra sig uppåt, säger han.

Att det var något stort på gång för Scania stod klart redan för ett par veckor sedan när bolaget meddelade att resultatet skulle bli mycket bättre än marknadens prognoser.

I dag visar det sig att det blev en vinst på två miljarder före skatt och det kan jämföras med 2009 års första kvartal som gav en vinst på blygsamma 164 miljoner kronor.

Förbättrat kapacitetsutnyttjande och genomförda kostnadsreduktioner under förra året är huvudförklaringarna. Fyradagarsveckan för alla anställda inklusive vd själv har gett effekt.

Orderingången har ökat från 6 000 till 16 000, medan leveranserna ökade till nära 12 000. Och en ökning av efterfrågan som syns i siffrorna för det första kvartalet fortsätter under det andra kvartalet.

– Faran är definitivt inte över för Europa än, det är bara att se på Grekland. Det inger viss oro också för Spanien och Portugal. Efterfrågan i Europa är väldigt olika i de olika länderna. Men vi har det värsta bakom oss.

Hur lutar kurvan?

– Den lutar snett uppåt, men hur snett uppåt vet jag inte, säger Scanias vd Leif Östling.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista