Greklandskrisen är en kris för euron

Krisen för den europeiska valutaunionen förvärras allt mer. Oron för att Grekland ska gå i statsbankrutt har i dag fått aktiekurserna att falla över hela världen.

Räntorna på lån till Grekland har nått nya astronomiska rekordhöjder.

Räntorna som Grekland behöver betala för att låna pengar på har i dag stigit till mer än tre gånger så höga som till exempel Tyskland och Sverige behöver betala.

För ett tioårigt lån vill långivarna nu ha tio procents ränta av Grekland. Och det är en ränta som skulle öka takten i Greklands färd mot statsbankrutt.

För tvååriga lån närmar sig räntan nu 20 procent.

Aktiekurserna har i dag fallit kraftigt över hela världen. Inte minst i Portugal, som anses ha de näst sämsta statsfinanserna inom Euro-zonen, efter Grekland.

Räntorna på lån till Portugal steg också i dag.

Greklandskrisen är en kris också för hela euro-samabetet.

Samtal pågår just nu i Aten om villkoren för ett räddningspaket från de övriga euroländerna och Internationella Valutafonden. Men det är långt ifrån klart att paketet kommer att kunna betalas ut i tid.

Främst Tyskland ställer allt hårdare villkor för att alls delta i räddningsoperationen.

Den tyska befolkningen är benhårt emot att tyska pengar ska användas för att hjälpa Grekland. Och förbundskansler Angela Merkel står inför ett viktigt delstatsval om två veckor.

De 16 euroländerna kallades i dag till ett nytt krismöte i Bryssel, talande nog den 10 maj, dagen efter det tyska delstatsvalet.

Det är då nio dagar tills Grekland behöver förnya lån på ungefär 90 miljarder kronor. Och det klarar inte Grekland med nuvarande rekordräntor.

Anledningen till att räntorna stiger så kraftigt är att långivarna allt mer börjar tro att Grekland inte kan räddas, inte ens med EU-stöd.

Det skulle i så fall kunna innebära att landet ställer in betalningarna. Och i och med det riskerar långivarna helt enkelt att få efterskänka en del av Greklands skulder.

Staffan Sonning, London
staffan.sonning@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista