Foto: Erik G Svensson/ PRB

Svårt för deprimerade äldre att få hjälp

Att vara över 80 år, ensam och deprimerad är ingen tillgång när det gäller att få hjälp av hemtjänsten. Är du lågutbildad kan det till och med vara en nackdel. Det visar en avhandling vid Karolinska institutet.

Enligt doktoranden Christina Larsson hotar de senaste decenniernas nedskärningar inom hemtjänsten de svaga grupperna bland de äldre.

– Vi har kommit nära en gräns där det finns stor risk att man faller utanför fast man har behov, säger Christina Larsson.

Idag är många äldre friska och klarar sig bra, men i Christina Larssons undersökning visar det sig att vissa grupper som har stort hjälpbehov, inte har hemtjänst oftare än andra jämnåriga i befolkningen. Det gäller framför allt de med psykiska problem. Är du dessutom lågutbildad är sannolikheten till och med mindre att du får hjälp.

–  En anledning har säkert att göra med förmågan att efterfråga. Äldre personer är inte de som i första hand hänger på låset på psykiatriska mottagningar. Det finns också föreställningar att man kan förvänta sig att äldre människor är nedstämda vilket naturligtvis inte är sant.

Få satsar på psykisk omvårdnad
Trots att depression är en vanlig sjukdom bland äldre så satsar få kommuner på psykisk omvårdnad. Dagverksamheten Mimer i Stockholm är ett undantag, och sjuksköterskan Christina Bergqvist säger att behovet är mycket stort och att problemen isolerar de gamla ytterligare.

– Man skäms för att berätta för anhöriga. Anhöriga förstår inte alltid, de säger ofta att det är bara att rycka upp sig, och det är inte så lätt att göra det. De försvinner från en och orkar inte med när man är väldigt djupt deprimerad, man tappar ofta kontakten med anhöriga.

Dold grupp
Enligt Christina Larsson så har de som idag får hemtjänst verkligen behov av den. Men fysiska funktionshinder har företräde och äldre med psykiska sjukdomar blir en av flera dolda grupper när det gäller att få hemtjänst.

Andra utsatta är äldre som helt saknar anhöriga och  makar, som trots mycket hög ålder förväntas vårda varandra. För att få hemtjänst idag krävs vid sidan av betydande funktionshinder att man är bestämd och bra på att uttrycka sig, säger Christina Larsson. Hon anser också att man inte alltid ska nöja sig med ett nej.

– Många låter sig nöja med att man säger att ”sådant ger vi inte hjälp med nuförtiden” och ”det kan man inte begära nu”. Jag vill säga att man ska utnyttja sin medborgerliga rättighet och få sin sak prövad.

Susan Ritzén
susan.ritzen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".