Danmark självkritiskt om klimatmötet

Det var bristande tillit mellan Danmark och FN som satte krokben för det stora klimattoppmötet i december förra året i Köpenhamn. Det avslöjas i en hemlig utvärdering i den danske statsministerns kansli och som tidningen Politiken har kommit över.

Danmark förstod inte hur FN fungerar, avslöjar tjänstemännen i sin rapport och använder den här bilden av hur illa det var:

"FN skall inte uppfattas som en perfekt orgel, som spelar exakt efter noterna, utan mera som en slagverkslektion i en musikskola, där läraren visserligen försöker sätta och hålla takten, men där eleverna slår både hårda och lättare slag."

Att Danmark inte förstod hur FN-kulturen fungerar gjorde att det aldrig blev ett tillitsfullt samarbete mellan FN:s klimatsekretariat och de danska värdarna för toppmötet. Därför blev det inte heller något bra resultat.

– Amatörmässigt och oansvarigt, säger John Nordbo som är klimat- och miljöansvarig på Världsnaturfonden till Danmarks Radio.

Anne-Grete Holmsgaard som är oppositionspartiet Socialistisk Folkepartis talesperson i klimatfrågor fyller i.

– Det är groteskt, säger hon.

I den hemliga rapporten avslöjas också att den danska regeringen redan i början av förra året övergav målet att få till stånd ett juridiskt bindande klimatavtal. Istället la man ner all kraft på en lösare politisk överenskommelse som så småningom, till mångas besvikelse, blev toppmötets resultat.

Christer Fridén, Sveriges Radios Nordenkorrespondent 
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista