Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Arbete lönar sig mer än socialbidrag

Att arbeta istället för att leva på socialbidrag har blivit mer lönsamt de senaste åren. Det visar en rapport som Socialdepartementet presenterar på tisdagen.

– Vi har kommit fram till att det borde vara lönsamt att arbeta, väl så lönsamt som det var i början av 90-talet. Vi vet att det i mitten på 90-talet var lite sämre beställt med det, men vi menar att sett ur rena kortsiktiga ekonomiska incitamentssynpunkter så är det lönt att arbeta. Det är andra problem att folk har socialbidrag, säger Tom Nilstierna som har skrivit rapporten.

Åtta olika familjer
Socialdepartementet har jämfört den disponibla hushållsinkomsten för åtta olika typfamiljer. Frågan var hur inkomsten ändrades om man tog ett lågavlönat arbete, jämfört med om man levde på socialbidrag. Undersökningen sträcker sig från 1991 till 2003.

Om man tittar på en ensamstående tvåbarnsmamma, så får familjen kring 20 procent mer i inkomst om hon jobbar än om hon lever på socialbidrag. Det är ungefär detsamma som gällde i början av nittitalet.

Lönerna hängde inte med
I mitten av 90-talet var det inte alls lika lönsamt att arbeta för henne, då gav jobbet bara ungefär 8 procent mer att konsumera för, jämfört med om familjen skulle leva på socialbidrag.

Ungefär samma trend över tiden är det för alla de undersökta typfamiljerna. Tom Nilstierna säger att det främst är ett par orsaker till att inkomstskillnaden ökat mellan arbete och socialbidrag.

– Det som gjorde att det blev så dåligt i mitten av 90-talet var att man reglerade socialbidragsnormen på ett väldigt olyckligt sätt samtidigt som man gjorde skattereformen vilket överkompenserade socialbidragstagarna kan man säga. Samtidigt ökade inte lönerna speciellt mycket, särskilt inte efter skatt och bidrag som man i mitten av 90-talet var tvungen att försämra för den enskilde. Man hade ordentliga uppgångar i socialbidraget samtidigt som de disponibla inkomsterna inte följde med, säger Tom Nilstierna.

Maxtaxan ger pengar över
En annan orsak till att klyftan i disponibel inkomst har vidgats mellan de lågavlönade i arbete och socialbidragstagarna, är att maxtaxan i barnomsorgen numera ger mer pengar över för dem som jobbar.

Enligt den rapport  Långtidsutredningen presenterade häromveckan, lönade det sig inte att arbeta, jämfört med att leva på bidrag. Den gången jämfördes inkomst från arbete med vad samma familj får i sjukersättning och arbetslöshetsersättning. I den rapport som släpps på tisdagen jämförs socialbidrag och arbetsinkomst.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".