Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Värmlandsläkare kritiserar landstinget

Publicerat tisdag 10 februari 2004 kl 05.00
Värmlands läkarförening kritiserar landstingsledningen i Värmland efter läkarskandalen i Torsby. Det är inte bara de två nu avstängda verksamhetscheferna som bär ansvaret för att läkare med otillräcklig utbildning kunnat arbeta i Torsby utan att det upptäckts, även landstingstingsledningen bär ett stort ansvar, anser läkarföreningen. (Ekot)

– Jag tycker att det är rimligt att man uttrycker en viss delaktighet, det vore klädsamt tycker jag, säger Karin Malmkvist, ordförande för Värmlands läkarförening.

Hur menar du då?

– De här cheferna har blivit väldigt utpekade. Jag vet att verksamhetschefen är mycket uppskattad som chef, som arbetat hårt med arbetsmiljöfrågor. Jag tycker de är orättvist att hon så ensam får bära det fulla ansvaret för detta för så är inte fallet. Det finns naturligtvis andra som haft vetskap om hur det sett ut i Torsby.

Kraftiga neddragningar
Landstinget i Värmland har de senaste åren genomfört kraftiga neddragningar, både inom vård men också på administration. Enligt läkarföreningen är det då inte särskilt konstigt att missförhållanden ibland inte upptäcks.

Missförhållanden som att en norsk man som sade sig vara läkare, under två år kunnat träffa och behandla över 1 200 patienter i Torsby och dessutom själv utföra 18 operationer och assistera vid 60-tal andra operationer. Mannen arbetade på sjukhuset i två år innan det upptäcktes i maj och han fick sluta.

Inte försvarbart
Men enligt landstingsdirektören Ulf Öhman i Värmland, finns det egentligen ingenting som försvarar att de två numera avstängda verksamhetscheferna, inte kontrollerade mannens och ett 30-tal andra läkarstudenters kompetens, och sen inte heller förde upptäckten i maj vidare till ledningen för landstinget.

– Vi har en väldigt anorektisk organisation, men får vi signaler om att det är missförhållande så sätter vi alla klutar till. Vi har bara fått signalen om att man har dåligt med resurser. Men ringer någon och säger att vi nog har gjort fel, vi har brutit mot lagar och förordningar, då finns det ingen resursbrist.

Kräver åtgärder
Nu kräver läkarföreningen åtgärder, inte minst så att sjukhusledningar ska få betydligt bättre resurser när det gäller personalärenden, som ordentlig kontroll av legitimationer för läkare och sjuksköterskor.

I så fall skulle kanske såna här skandaler med obehöriga läkare kunna undvikas i framtiden, inte bara i Torsby, utan i hela Värmlandslandstinget, säger Karin Malmkvist.

– Man måste ju säkert skärpa rutinerna. Det kan vara så att man som resultat av fleråriga nedskärningar har fått för lite ledningsstöd till verksamhetschefer generellt i vårt landsting. Vi har ju sparat väldigt mycket pengar.

Jan Andersson, Göteborg
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".