Nytt Gnosjöuppror bland småföretagare

Skandalerna inom bland annat Skandia har försämrat klimatet mellan näringslivet och regeringen. Bland annat har näringsminister Leif Pagrotskys uttalanden om förtroendekris inom näringslivet lett till ilska bland många företagare, som anser att regeringen raserar grunden för tillväxtsamtalen.

Stig Claesson är företagare i Värnamo och en av initiativtagarna till Gnosjöupproret som nu hotar med protestaktioner.

– Vi känner oss väldigt trakasserade som företagare när regeringen och politkerna säger att vi inte uppfyller etik och moral, för det gör vi allra högsta grad. Att enskilda börs-vd:ar misslyckas eller gör fel det tycker vi är jättbra att rättsväsendet man tar tag i, men att säga att hela näringslivet inte följer etik och moral, det accepterar vi inte.

Har klimatet försämrats av det här?

– Vi menar att regeringens påhopp på näringslivet definitivt försämrar klimatet. Vi har sagt till Svenskt näringsliv att fram till första mars accepterar vi de här diskussionerna, sedan är det folkliga aktiviteter som gäller, det vill säga uppror och protester över hela landet.

Uteblivna resultat upprör
Det är de uteblivna resultaten i de så kallade tillväxtsamtalen som retat upp många småföragare, samtal som man bland annat hoppades skulle leda till enklare regler och ändrade skatter för de små familjeföretagen, för att hindra utflyttningen av jobb.

Men när näringsministern istället började tala om förtroendekris inom näringslivet, så ser många små företagare det som en ren konfrontation och ett sätt att flytta fokus från de verkliga problemen.

– Det är fortfarande uppror av att ingenting händer i tillväxtsamtalen. När näringslivsministern och regeringen hänger ut oss, så upplever vi att han vill dölja att han inte kan handla. Han måste se till att det fattas beslut nu, säger Stig Claesson.

Men är det inte bra och nödvändigt att man tar de här diskussionerna om etik och moral i näringslivet?

– Vi tycker att det är bra att diskussionerna tas upp och de som har felat, de ska hanteras av rättsväsendet. Men låt rättsväsendet få sköta det, säger Stig Claesson.

Gnosjöupproret ledde förra året med viss framgång protesterna mot tredje sjuklöneveckan och nu är man alltså beredda att gräva upp stridsyxan igen. Vid ett möte på måndagen beslutade man att ge regeringen en tidsfrist till första mars, sedan blir det nya protester.

Bakom kraven finns också Svenskt Näringsliv som redan tidigare hotat hoppa av tillväxtsamtalen i brist på resultat.

Kennet Krantz som är regionchef i Småland anser att regeringens tal om småföretagen hittills bara har varit tomt prat.

– Det som är viktigt är att fokusera på det är de frågor som tillväxtsamtalen ska handla om, nämligen de som är tillväxtskapande. Den här debatten som har kommit upp vad gäller etiken, den tar ju allt fokus från de viktiga frågor som det ska handla om, nämligen ägarskatten, sjukfrånvaron och ”tretolv”-reglerna, säger han.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".