Tufft för irakiska företagare

De irakiska företag som vill vara med och bygga upp landet kämpar mot stora svårigheter. Brist på pengar och ett otydligt styre av landet gör det besvärligt att få igång återuppbyggnaden och arbetslösheten är stor.

Upprörda arbetslösa är samlade på ett torg i Bagdad för att protestera mot  fattigdomen, arbetslösheten och bostadsbristen som bara blivit värre sedan Saddam Husseins fall.

Ingen arbetslöshetsstatistik
Just arbetslöshet är det värsta säger många. Ingen vet hur stor arbetslösheten är, det har aldrig funnits någon riktig statistik på det här området i Irak. Många gissar att den ligger mellan 25-50 procent.

De irakiska företag som försöker få igång verksamhet och skapa jobb stöter på stora svårigheter. Maho Telecom är ett företag i telebranschen. Telebranschen är ett område där Irak bombats minst 50 år tillbaka i tiden. Telenätet är helt enkelt uruslet.

Svårt få uppdrag
För Maho Telecom som vill vara med och bygga upp telenätet igen, är det svårt att få några uppdrag. Det är nästan omöjligt att hitta någon som bestämmer, säger vd:n Abdul Rasak Bandana.

– Det finns ingen som styr landet förutom USA:s armé och koalitionens provisoriska myndighet, men ministerierna och de statliga bolagen, som vi är hänvisade till, kan inte fatta några beslut, säger Abdul Rasak Bandana.

Dessutom finns det inga pengar, det satsas visserligen åtskilliga miljarder på återuppbyggnaden, men det mesta går till utländska företag.

Många vill ha oljeinkomster
Många vill att pengarna som kommer från Iraks oljeinkomster ska gå till landets egna företagare.

– När vi får tillgång till oljepengarna blir framtidsutsikterna goda, tror Abdul Rasak Bandana.

Men trots alla bekymmer vill han inte bli av med ockupationstrupperna, inte ännu ialla fall.

– Vi behöver både Europas och USA:s stöd för att få landet på fötter.

Christer Fridén, Bagdad
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".