Risk för inbördeskrig i Haiti

I Haiti lyckades polisen på måndagen återta kontrollen i hamnstaden Saint Marc, där den tidigare drivits bort av rebeller. Men samtidigt tog rebellerna kontrollen över ett dussin andra städer i de norra delarna av landet och allt fler varnar nu för risken för ett inbördeskrig.

Polisen mötte just inget motstånd när den, med hjälp av bestyckade helikoptrar, på måndagen återtog hamnstaden Saint Marc ungefär 10 mil norr om huvudstaden Port au Prince.

Det berodde dels på att de rebellgrupper som intagit staden hade börjat slåss med varandra, men också på att många rebeller dragit vidare för att delta i erövrandet av andra städer.

På tisdagen är minst ett dussin städer och byar i rebellernas händer. Men det är osäkert hur stark deras kontroll är.

Det rör sig inte om någon enad politisk gerillarörelse, snarare om en heterogen samling av kriminella gäng och politiskt radikala grupper.

Oppositionen mötte rebeller
Den civila oppositionen mot president Jean Betrand Aristide har tagit avstånd från våldet.

På måndagkvällen hölls dock ett möte mellan delar av den civila oppositionen och några av de väpnade rebellgrupperna i syfte att formulera en gemensam politisk plattform.

Hur de lyckats med det är oklart.

Uppmanar till förhandling
Men samtidigt har såväl FN, USA som en rad andra internationella röster sagt att den enda lösningen på krisen i Haiti är att oppositionen och regeringen sätter sig ner och förhandlar.

President Aristide har också, sen han utsatts för påtryckningar av andra karibiska länder, inbjudit till förhandlingar. Men oppositionen vägrar. Om inte Aristide avgår är ingen lösning möjlig, menar den.

Men, i takt med att det väpnade upproret sprider sig, frågar sig också många inom oppositionen vilket alternativet till Aristide egentligen är.

Kaos har man levt i tidigare och alla vet att det inte är någon lösning.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".