Valet i Storbritannien

Browns misstag kan stå sig dyrt

Storbritanniens premiärminister Gordon Brown gjorde sig i dag skyldig till ett klavertramp som kan få ödesdigra konsekvenser för valresultatet. Han förolämpade en kvinna som han just hade haft ett samtal med utan att veta om att han bandades.

– Det var en trångsynt kvinna, det var en katastrof att behöva prata med henne. Vem var det som ordnade det här, hör man den brittiske premiärministern säga.

När Gordon Brown satt sig i sin bil hade han utan att veta om det fortfarande en liten mikrofon på kavajslaget och brittisk tv spelade in hans samtal med en medarbetare.

När han avslutade samtalet med kvinnan som han mötte på ett valmöte i Rochdale lät det annorlunda.

– Trevligt att träffa dig, sa Gordon Brown då.

Senare när Gordon Brown fick reda på att det kommit ut vad han sagt i bilen bad han om ursäkt i radio och sa att han blivit upprörd över att kvinnan börjat prata om den stora invandringen från Östeuropa.

En av de ledande konservativa politikerna, George Osborne, säger i en kommentar att i valrörelser kommer sanningen fram om folk.

– Jag tror att hans kommentarer talar för sig själva, jag har hört dem själv, folk får dra sina egna slutsatser. Så är det med valrörelser; de avslöjar sanningen om folk.

Den förolämpade kvinnan som säger sig alltid ha röstat Labour säger nu till BBC att det tänker hon inte göra den här gången. Och hur många andra som också överger Labour efter det här – ja, det är det enda de politiska bedömarna pratar om här just nu.

Johan Prane, London
johan.prane@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista