Valet 2010

"Det behövs styrmedel för gröna jobb"

Den rödgröna oppositionen vill höja priset på bensin med 49 öre litern om den vinner valet och införa en skatt på förmögenhet.

– Det betyder att vi inte vill att en sådan skatt ska drabba ägande av företag på det sätt som den gamla skatten gjorde. Och vi vill göra detta i en dialog med näringslivet, säger Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin.

Om man ska införa en skatt på förmögenhet, kan du definiera vad en förmögen är?

– Nej, det kan jag inte göra, om du menar att sätta ett krontal eller en summa. Men det är en ytterst, ytterst liten del av Sveriges befolkning. De bör vara med och betala mer än vad de gör i dag.

Den nya förmögenhetsskatten ska utredas, men Mona Sahlin "garanterar" att den ska ge fyra miljarder i skatteinkomster till staten.

De rödgröna är också överens om höjd koldioxidskatt och höjd skatt på vattenkraft och kärnkraft. Bensinpriset skulle öka med 49 öre litern och kompenseras genom bland annat höjda reseavdrag enligt deras alternativ.

– Dels behöver vi använda styrmedel för att snabbare ställa om Sverige, få fram de nya gröna jobben och hjälpa bilisterna att köra mer på miljövänliga bränslen. För det andra behöver vi resurser för de investeringar vi vill göra.

Moderatledaren och statsministern Fredrik Reinfeldt kritiserar bensinprishöjningen för att vara orättvis och drabba dem mest som har låga inkomster. Det kommenterar Mona Sahlin så här.

– Jag tycker inte att Fredrik Reinfeldt är rätt person att ta ord som hur det slår fördelningspolitiskt, när hans egen skattepolitik verkligen har ökat klyftorna mellan de som har mycket och de som har lite. Vi lämnar ju hela vår fördelningsanalys på måndag när vi också berättar om de övriga skatterna och förändringarna som vi rödgröna gör.

Finansminister Anders Borg (M), tror att de rödgrönas förslag kommer att öka inflationen och leda till högre ränta.

– Landar vi på 0,25 procents högre inflation, då skulle det utifrån min erfarenhet att bedöma räntor landa på att man behöver i storleksordningen någonstans mellan 0,5 och 1 procent i högre ränta för att på ett till två års sikt ta tillbaka prisstegringstakten till den takt man hade innan, säger Anders Borg.

Mona Sahlin håller inte med.

– Jag delar inte hans skrämselpropaganda, långt därifrån. Allt handlar ju också om hur den övriga prispolitiken ser ut, och inte minst om hur arbetsmarknaden utvecklas, säger Socialdemokraternas ledare Mona Sahlin.

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista