Greklands problem kan sprida sig

Cheferna för både den Europeiska centralbanken och för Internationella valutafonden vädjar till Tyskland att fatta snabba beslut om hjälp till Grekland. Det gjorde de klart vid ett möte med den tyske finansministern i Berlin på onsdagseftermiddagen.

– Det är extremt viktigt att besluten kommer snabbt. Snabbehandling krävs i det tyska parlamentet, sa chefen för Europeiska centralbanken Jean-Claude Trichet på de tre ledarnas gemensamma presskonferens.

Chefen för Internationella valutafonden, Dominique Strauss-Kahn, sa att läget förvärras för varje dag som besluten dröjer, inte bara i Grekland utan i EU, och problemen kan också spridas till andra länder sa Strauss-Kahn.

Den tyske finansministern Wolfgang Schäuble har nu en svår uppgift. Lika snabbt som de grekiska räntorna stiger, så växer också opinionen i Tyskland mot bistånd till Grekland.

Opinionen eldas på av stora tidningar som Bild-Zeitung, som har rubriker som "Varför betalar vi grekernas lyxpensioner?" I en ny opionsmätning i dag säger sig bara 16 procent av tyskarna vara för ekonomiskt bistånd till Grekland.

Men den tyska regeringen tycks ha bestämt sig. Det är dyrare att inte rädda Grekland, för då äventyras eurosamarbetet, är analysen.

Kanske kan Trichets och Strauss-Kahns framträdande i Berlin i dag ge Schäuble den draghjälp han behöver för att så snabbt som möjligt åstadkomma en lag som öppnar för greklandsstödet.

Wolfgang Schäuble sa att en sådan lag i bästa fall kan vara klar kommande fredag, alltså den 7 maj.

Per Eurenius, Berlin
per.eurenius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista