Fallet Johan:

Åklagare granskar nedlagd undersökning

Nu granskas fallet Johan Liljekvist återigen av åklagare. Efter Ekots avslöjande i går har nu överåklagare Jörgen Lindberg på Utvecklingscentrum i Malmö bestämt sig för att granska den nedlagda förundersökningen.

– Ja, jag hörde ju den här rättsläkaren och hans uppfattning, och då underförstått den kritik som riktas mot utredningen, och kanske hade sin udd mot överåklagaren vid Riksenheten för polismål. Så jag beslutade då i går att jag ska ta och granska det här ärendet.

Vad betyder egentligen det, granska ärendet?

– Så som tillsynsfunktion vid åklagarmyndigheten så kan jag ju ta in ärenden och granska och se om jag delar åklagarens uppfattning, och vid behov ändra åklagarens beslut.

Kommer du att öppna förundersökningen?

– Nej, det kommer jag inte att göra inledningsvis utan jag kommer bara att granska. I det fallet att jag anser att det behöver göras någonting så kommer jag i det läget att fatta beslut om det.

Hur viktigt är det att det blir rätt utifrån dels aspekten att det är poliser som skulle kunna vara misstänkta, men också att det är andra gången som förundersökningen läggs ner?

– Det är alltid viktigt att det blir rätt, sedan vilka aktörerna är det tycker jag saknar större betydelse. Det är lika viktigt när det är en civilperson som när det är en tjänsteman. Ärendet ska bli rätt så långt det går, säger överåklagare Jörgen Lindberg.

Anders Diamant
anders.diamant@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista