Kommuner brister i sophanteringstillsyn

Många svenska bensinstationer slarvar med att ta hand om farligt avfall bland sina sopor. Det är miljöförvaltningarna i kommunerna som är ansvariga att kontrollera att bensinstationerna följer lagar och regler men Ekots granskning visar att flera av dem brister i tillsynen av sophanteringen.

 Jessica Christiansen, rådgivare i frågor som rör just farligt avfall på branschorganisationen Avfall Sverige, är kritisk.

– Det borde vara en naturlig del i tillsynen. Vad har ni för avfall och var gör ni er av med det?

Men vad får det för konsekvenser när tillsynsmyndigheterna inte gör det här? Det är ingen som reflekterar över det här och det är ganska fritt för mackarna att slänga precis hur de vill.

– Så borde det inte vara. Då fungerar inte miljötillsynen i Sverige.

Soporna det handlar om som bensinstationerna slarvar med är förpackningar för kemikalieprodukter som spolarvätska, motorolja och frostskydd.

När kunderna fyllt på sin bil hamnar förpackningarna bland de vanliga soporna eller i plaståtervinningen. Men så länge förpackningarna inte är helt tömda och dropptorra ska de sorteras ut och hanteras som farligt avfall. 

På 99 av de 100 bensinstationer i Malmö, Göteborg och Stockholm som Ekot granskat så tas det här farliga avfallet inte om hand på det sätt som avfallsförordningen och produkternas informationsblad anger. Det innebär risker för både miljö och människor.

Kemikalier kan läcka ut i naturen och många av produkterna är brandfarliga. Och sopbilar har börjat brinna även om det inte gått att spåra exakt vems sopor som orsakat bränderna.

Bosse, är avfallsarbetare i Stockholm, och hämtar ofta just bensinstationernas sopor.

– Det har börjat brinna vid ett par tre tillfällen de senaste åren.

Det är kommunernas miljöförvaltning som har tillsynsansvaret för bensinstationerna. Det är de som ska se till att mackarnas avfallshantering följer lagar och regler.

Men när det gäller just den här frågan så brister tillsynen. Det här är inte något som miljöförvaltningarna kontrollerar varken i Malmö, Göteborg eller Stockholm.

– Vi har inte titta på det tidigare. Vi tittar mycket på det när det gäller verkstäder men inte på vanliga bensinstationer, säger Helena Martinell, miljöförvaltningen i Göteborg.

När Ekot ställt frågan till ytterligare ett femtiotal miljöförvaltningar runt om i landet så är svaren desamma. Det är bara några få, fyra stycken, som har någon rutinkontroll för att det inte slängs farligt avfall bland de vanliga soporna.

Men efter Ekots rapportering är det nu flera som säger att det är en fråga som de måste börja ta tag i.

– Vi har en checklista när man tittar på de här verksamheterna. Vi får lägga till en punkt där vi diskuterar med verksamhetsutövarna hur de hanterar det här verksamhetsavfallet som uppstår, säger Christer Edvardsson på Stockholms miljöförvaltning.

Mikael Sjödell
mikael.sjodell@sr.se

Malin Olofsson
malin.olofsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista