Kroniskt sjuka drabbas av vårdgarantin

Vårdgarantin belönar landstingen som kortar vårdköerna. Men det gäller bara första besöket. Det gör att återbesöken knuffas bakåt i kön.

En kartläggning i Västra Götaland visar att personer med kroniska sjukdomar drabbas av vårdgarantin.

 – Läkare prioriterar strikt efter medicinska prioriteringar men sedan när patienten väl ska bokas in för en tid så medför det ofta att man tar patienten som omfattas av vårdgarantin före den kroniskt sjuka patienten, säger Weronika Aldenbrand, chef för hjärt- och lungkliniken på Södra Älvsborgs sjukhus.

– Det känns inte helt okej för min del. Jag personligen tycker att det borde gå efter en strikt medicinskt värdering. Svårast sjuka först.

Vårdgarantin innebär att patienten snabbt ska få vård. Till exempel ska han/hon få träffa en läkare inom en vecka, få remiss till specialist inom högst 90 dagar och behandling inom ytterligare 90 dagar.

De landsting som klarar kraven för större delen av patienterna får dela på en pott statliga pengar, den så kallade kömiljarden.

2008 kom det signaler om att kroniskt sjuka, som regelbundet möter vården, riskerade att hållas undan till förmån för förstabesökarna.

Det är förstabesöken som ingår i vårdgarantin och alltså premieras med pengar.

I mars konstaterade Socialstyrelsen att det fanns risk för undanträngning men fann inga konkreta belägg för det. Nu visar studien från Västra Götaland att undanträngningen är ett faktum. Studien bygger på djupintervjuer med fem verksamhetschefer på olika kliniker.

Så här står det att läsa i den: 

"Det görs en medicinsk prioritering av läkare men den personal som står för själva tidbokningen vet vilka patienter som är nära gränsen för vårdgarantin och ser till att dessa får vård, ibland före högre prioriterade patienter."

"Klinikerna tar i vissa fall medicinska risker när det gäller kronikerna för att istället uppfylla vårdgarantin."

"Ekonomistyrningen leder till en ekonomisk planering som går före den medicinska genom att vissa patienter blir mer lönsamma."

Weronika Aldenbrand på Södra Älvsborgs sjukhus, en av dem som intervjuas i studien, ser risker för de kroniskt sjuka.

– Beroende på hur länge man får vänta så finns det naturligtvis en risk i det. Det är inget som vi önskar eller föredrar på något sätt.

Socialminister Göran Hägglund säger att en ständig uppföljning ingår i vårdgarantin men att han nu kommer att ge Socialstyrelsen uppdraget att titta särskilt på detta.

– Vi kommer att lägga ett mer precist uppdrag till Socialstyrelsen för att följa just det här med risken för så kallad undanträngningseffekter.

När ska ni göra det?

– Det kommer jag att göra under våren.

Varför lägger du det här uppdraget först nu? Redan 2008 kom det signaler om att det fanns risker för de här undanträngningseffekterna.

– Socialstyrelsen har också tittat på det här tidigare och kom också 2008 med en rapport där man säger att man inte har kunnat få undanträngningseffekter bekräftade.

Ivan Garcia
ivan.garcia@sr.se

i samarbete med Joel Wendle, Sveriges Radio Sjuhärad

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista