Storbritannien

Nedskärningar väntar efter valet

I kväll arrangeras den sista och avgörande tv-debatten mellan huvudmotståndarna i den brittiska valrörelsen. Debatten ska handla om Storbritanniens katastrofala ekonomi.

Nu har det kommit anklagelser om att alla partier vägrar att erkänna hur stora besparingar som blir nödvändiga och den oväntade huvudpersonen i den ekonomiska debatten har blivit en 66-årig mormor från norra England.

– De gör ingenting åt statsskulden. Det kommer bara att bli mer och mer skatter de närmaste 20 åren. Det ville jag fråga om och han kallar mig bigott, fördomsfull, säger Gillian Duffy i en direktsändning som gick i de flesta tv-kanaler i här i Storbritannien under gårdagen.

Gillian Duffy är 66 år och bor i Rochdale i norra England och kan avgöra valet. I går fick hon nämligen prata med premiärminister Gordon Brown som var på valturné i staden.

Det som sedan hände har redan blivit tv-historia. Gordon Brown visste inte att han av misstag hade en trådlös mikrofon på sig när han väl inne i bilen började skälla ut sina medarbetare för det katastrofala mötet med den, som han sa, bigotta kvinnan.

Nu lär premiärministern ha avsett Gillian Duffys syn på invandringens betydelse för ekonomin, men det blidkar knappast någon kritiker.

Gillian Duffy frågade om den stora politiska debattfrågan i Storbritannien just nu . Det oberoende forskningsinstitutet IFS har lagt fram en förödande rapport om hur illa det är ställt med Storbritanniens ekonomi.

Rapporten anklagar samtliga partier för att mörka vidden av den katastrofala situationen. Storbritannien har ett underskott i statens budget som ligger ganska nära Greklands.

Enligt IFS måste en ny regering skära ner de offentliga utgifterna med motsvarande ungefär 700 miljarder kronor. Men inget av partierna har redovisat planer som ger mer än en bråkdel av den summan. Men tycks vara klart att det är nedskärningar av grekiskt format som väntar - efter valet.

– Mellan tummen och pekfingret måste 600 000 jobb bort inom den offentliga sektorn, säger Andrew Lilico.

Han är chef för den konservativa tankesmedjan Policy Exchange och jag träffar honom på ett kafé strax intill hans kontor med utsikt över Westminster Abbey i centrala London.

– Sjukvård, skolor, administration. Inget område kan fredas, säger han.

Men sådana nedskärningar kommer väl att möta hårt motstånd?

– Absolut, men det blir värre än så. Förutom de borttagna jobben så måste lönerna för de offentliganställda som finns kvar sänkas, säger Andrew Lilico.

Jag vet inte om Gillian Duffy håller med om analysen. Men synen på grundproblemet delar hon.

– De måste reda upp det här. Annars blir det mina och dina barnbarn som får betala, säger hon.

Staffan Sonning, London
staffan.sonning@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista