Influensan har gett värdefulla kunskaper

Den nya influensan som började spridas för snart ett år sedan ska från och med 1:a juni inte längre klassificeras som en allmänfarlig sjukdom. Det beslutet togs i riksdagen i dag.

Annika Linde, statsepidemiolog på Smittskyddsinstitutet, summerar året med den nya influensan med att man fått mycket värdefulla kunskaper att ta med sig inför framtiden.

– Vi har lärt oss ofantligt mycket av influensans spridning och vi har lärt oss mycket om vad vi inte vet och vad vi måste titta närmare på när en ny influensa dyker upp.

I Sverige avled förra året 25 personer. Över sex miljoner svenskar vaccinerade sig mot svininfluensan.

Men slutnotan för perioden är ännu inte klar eftersom stora mängder influensavaccin fortsatt är beställt. Men de förebyggande åtgärder som man vidtog under året var inte för mycket, säger Annika Linde på Smittskyddsinstitutet.

– Sedan kan man i efterskott fundera på om det inte var värt att rädda kanske 25 människors liv till den kostnad som det blev.  

I två år till kan man vänta sig att influensan är aktiv sedan kan man summera vad ett liv är värt, säger Annika Linde.

– Först efter kanske 2012 så kan vi säga med säkerhet om det här var värt insatsen eller inte. Men då måste det finnas med någon som bedömer vad ett liv är värt också.

Maria Repitsch
maria.repitsch@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista