Ingen succé för ägarlägenheter

Intresset för den nya typen av ägarlägenheter har hittills inte ens varit i närheten av regeringens förväntningar. I dagarna är det ett år sedan det blev möjligt att verkligen äga en lägenhet på samma sätt som man kan äga ett hus.

I Mölnlycke utanför Göteborg planeras nu ett hus med 14 ägarlägenheter som mäklaren Yvonne Elmgren försöker sälja.

Lagom till vitsippesäsongen nästa år är det tänkt att huset ska stå klart och då ska de boende kunna njuta av idyllen från sina balkonger och uteplatser.

En trerummare i det här huset i Mölnlycke kommer att kosta drygt fyra miljoner kronor att köpa – om det nu alls blir några ägarlägenheter här. Innan banken skjuter till de nödvändiga pengarna till bygget måste nämligen minst 12 av de 14 lägenheterna vara bokade.

Hittills har Yvonne Elmgren bara nått knappt halvvägs dit.

– Tyvärr, skulle jag vilja säga att just begreppet ägarlägenhet inte har nått ut till människor i stort.

I sin proposition om ägarlägenheter gjorde regeringen vad man ansåg vara en försiktig uppskattning; att det skulle byggas 3 000-5 000 ägarlägenheter varje år. Men takten har bara varit en tiondel så hög under det första året efter reformen.

Enligt de senast tillgängliga uppgifterna är bara ett 50-tal ägarlägenheter färdigbyggda och därtill har Lantmäteriet fått in ansökningar om bygget av ytterligare uppemot 400 ägarlägenheter.

Reformen har hittills alltså inte alls varit den succé som regeringen hade hoppats på men bostadsminister Mats Odell skyller på finanskris och att bland annat banker och försäkringsbolag har varit osäkra på vilka regler som gäller.

– Det är något så trivialt som byggfelsförsäkringen. Var går gränsen mellan samfälligheten och ägarlägenheten, är det vid tapeten eller en bit in i väggen?

– Det är helt nya fenomen som man ställs inför med den här nya upplåtelseformen.

För att få fart på sin reform bjöd finansdepartementet in branschföreträdare till samtal tidigare i år och enligt bostadsministern är nu de flesta frågetecknen uträtade.

– Väldigt snart så kommer vi att se att de här systemen fungerar. Det finns ett sådant stort intresse runt ägarlägenheter att förutsättningarna för att det ska finnas sådana på plats om något år är väldigt goda.

Jens Möller
jens.moller@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista