Protester mot nedskärningar i Grekland

Samtidigt som Europas ledare förhandlar om hur Grekland, och i förlängningen eurozonen, ska räddas fylldes gatorna i grekiska städer i dag med protesterande medborgare.

Bland andra gick radio- och tv-tekniker och lärare la er arbetet i protest mot de drakoniska nedskärningar som ska genomföras för att Grekland ska få hjälp av sina eurokollegor.

De stora fackföreningarna har utlyst ännu en generalstrejk till nästa vecka, då både offentliganställda och privatanställda ska lägga ner arbetet för att försöka stoppa nedskärningarna.

Protesterna tycks ha brett stöd. En opinionsundersökning som publicerades i Grekland i går visar att betydligt mer än halva landets befolkning är emot villkoren för det föreslagna räddningspaketet.

Premiärministern kläms alltså mellan oförenliga krav.

I dag steg räntorna på långa lån som Grekland behöver till mer än tre gånger så mycket som till exempel Tyskland och Sverige behöver betala.

För ett tioårigt lån vill långivarna nu ha 10 procents ränta av Grekland, eftersom risken för ekonomiskt haveri är så stor.

Aktiekurserna har i dag också fallit över stora delar av världen, inte minst i Portugal som anses ha de näst sämsta statsfinanserna inom eurozonen inom eurozonen efter Grekland.

Staffan Sonning, London
staffan.sonning@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista