LO-förbund kritiserar Socialdemokraterna

LO-förbund som Pappers och Transport är starkt kritiska till Socialdemokraternas uppgörelse med Miljöpartiet och Vänsterpartiet om höjda transportskatter. Särskilt irriterar införandet av kilometerskatt på tunga lastbilar.

– Vi tycker att det är väldigt negativt för branschen. Att man lägger på lager som man inte kan få kompensation för, säger Christer Larsson, förbundsekonom hos Pappers.

– Det här är någonting som många andra länder som vi konkurrerar med saknar vilket gör att det blir en ensidig kostnadsnackdel.

Christer Larsson befarar att kilometerskatt tillsammans med en energipolitik som driver upp priset på massaved och kravet på olja med låg svavelhalt för fartyg tillsammans kommer att göra att investeringarna i skogsindustrin flyttar till andra länder.

På lång sikt hotar det jobben i Sverige.

Christer Larsson tycker att Socialdemokraterna sviker jobben.

– Tyvärr är jag inte förvånad. Det här har legat lite grann i den politik som vi är väldigt kritiska mot även för Socialdemokraterna. Att man inte satsar tillräckligt på jobben.

Så facket är besviket på Mona Sahlin?

– Ja, i de här frågorna definitivt.

Anders Jonsson
anders.jonsson@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista