Grekland vägrar åtstramningar

Grekland vägrar gå med en del av de åtstramningar som Internationella valutafonden, IMF och EU kräver för att betala ut nödlånen. Det framkom efter ett möte mellan arbetsmarknadsministern och en arbetsgivarorganisation.

Det handlar om de två extra månadslöner per år som både privat och statligt anställda har i Grekland.

Enligt ministern Andreas Loverdos har IMF och EU ställt krav på att ta bort lönebonusen för privatanställda. Den brukar betalas ut vid jul och nyår. Men efter ett möte med en viktig arbetsgivareorganisation sa ministern att bonusen bör vara kvar.

Samtal pågår med EU, Europeiska centralbanken och IMF, Internationella valutafonden om nödlånen för att rädda den grekiska ekonomin.

Offentliganställda har redan fått nedskärningar i sina förmåner och löner vilket vållat våldsamma gatuprotester och en rad strejker. Nya strejker planeras nästa vecka.

Att ta bort privatanställdas två bonuslöner vore en katastrof för pensions- och socialförsäkringssystemet, enligt ministern. Det handlar om två miljarder euro som staten riskerar förlora.

Maria Persson Löfgren, Belgrad
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista