Dom mot häktesanställda fastställs

I dag kom hovrättens dom mot de häktesanställda i Mariestad som inte gjorde tillräckligt för att rädda livet på en intagen som hängt sig på en toalett.

Göta hovrätt fastställer den tidigare tingsrättsdomen där de båda åtalade häktesanställda ska betala 80 dagsböter vardera.

De båda vårdarna på häktet står åtalade för tjänstefel sedan de i februari 2008 inte ingrep när en intagen på häktet i Mariestad hängde sig på en toalett. I stället för att försöka rädda den intagne låste de toalettdörren i väntan på ambulans.

När ambulanspersonalen kom till platsen tog de ner 23-åringen och fick igång hans hjärtverksamhet, men två dagar senare dog han av sina skador.

Åklagaren hävdade att detta var straffbar oaktsamhet i form av tjänstefel.

Försvaret ansåg i stället att ansvaret vilade på häkteschefen som inte gett tillräckligt med utbildning i hur personalen skulle hantera den här typen av situationer.

De båda åtalade dömdes tillsammans med en tredje kollega av tingsrätten i Mariestad förra året till 80 dagsböter vardera, men valde att överklaga domen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista