Litet fall i KI-barometern för april

Konjunkturinstitutets barometerindikator, som mäter stämningsläget i ekonomin, föll för andra månaden i rad i april. Men fallet är litet, och Roger Knudsen på Konjunkturinstitutet tycker inte att fallet ska övertolkas.

– Jag tycker att man ska se det i perspektiv av att det dessförinnan har stigit starkt, och i perspektivet av den snabba och stora tillväxten som har varit under de här nio månaderna så är det ytterst marginellt. Indikatorn ligger dessutom på en nivå som är klart över historiska nivåer.

Nedgången i Konjunkturinstitutets så kallade barometerindikator är litet i april. En enhet ned till 105,5, där 100 betraktas som normalläge.

I mars sjönk det med 0,5 enhet. Å andra sidan, innan dess så hade indikatorn stigit nio månader i rad, och med 39 enheter. Så Konjunkturinstitutet anser snarare att man ska ta fasta på det positiva, än på att indikatorn sjunkit lite två månader i rad. Och poängterar också att stämningsläget är klart över det historiska genomsnittet.

Tittar man på de olika delarna av Konjunkturinstitutets barometerindikator, så har hushållen blivit klart mer optimistiska. I april var steg optimismen till den högsta nivån sen sommaren 2007.

Tittar man på olika delar av näringslivet, så har byggbolagen blivit klart mer optimistiska i april, och även detaljhandeln ser ljusare på läget, medan industrin var lite mer negativ än tidigare.

Pär Ivarsson
par.ivarsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista