Greklands skuldkris en kamp mot klockan

Tiden är på väg att rinna ut för att rädda Grekland från ett statsfinansiellt sammanbrott. Senast den 19 maj måste Grekland förnya gamla lån på 8,5 euro.

Tidigare besked om hjälp från euroländerna och Internationella valutafonden att hjälpa Grekland har hittills bara tillfälligt dämpat en stigande oro på de finansiella marknaderna.

En grogrund för osäkerheten och oron är att framför allt Tyskland dröjt, och fortfarande dröjer, med klart besked om sitt stöd till Grekland. Inte minst på grund av åsiktsskillnader mellan tyska politiker inför ett delstatsval i början av maj. Förbundskanslern Angela Merkel lovar å ena sidan att Tyskland ska bidra med ett stöd till Grekland, men kräver å andra sidan delvis nya löften från Grekland om hårda nedskärningar i statsutgifterna.

Ett synligt mått på krisen är att räntan på grekiska statsobligationer gradvis blivit högre och högre de senaste veckorna. Det handlar då om de räntor som banker eller andra långivare skulle kräva för att finansiera Greklands nya och gamla skulder. Problemet är att dessa räntor är högre än vad Grekland har råd att betala.

Läget har också blivit mer komplicerat av att internationella kreditvärderingsinstitut sänkt lånebetyget, inte bara för Grekland, utan också för Portugal och Spanien, som också har problem med växande statsskuld och stora budgetunderskott. Något som också bidragit till en oro och svagare kurs för den gemensamma valutan euron.

En ytterligare orsak till osäkerheten kring Grekland är att euroländernas och Internationella valutafondens, IMF, krav på hårda nedskärningar av statsutgifterna har mötts, och kommer att mötas, av demonstrationer och strejker i Grekland.

I går kom ett besked från valutafonden och den Europeiska centralbanken att ett planerat stödpaket på 45 miljarder euro till inte räcker för att hantera den grekiska statsskulden som trots besparingar fortsätter att växa.

Stödet beräknas i stället bli upptill 120 miljarder euro under en treårsperiod. Euroländerna står nu inför en situation där i princip varje euroland i snabb takt måste hinna fatta parlamentariska beslut att godkänna ett mer omfattande stödpaket till Grekland. Något som i bästa fall kan vara klart till den tionde maj.

Därefter måste det till en mängd praktiska arrangemang för stödpengar på minst 8,5 miljarder euro ska finnas på plats i Grekland den 19 maj. Om inte kommer Grekland att misslyckas med att fullgöra sina förpliktelser mot gamla långivare. Något som kommer slå hårt mot förtroende för både euron och hela den europeiska valutaunionen.

Christer Hillbom
christer.hillbom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista