Teknikföretagen lämnar industriavtal

Arbetsgivarorganisationen Teknikföretagen säger upp Industriavtalet. Anledningen är att flera parter på arbetsmarknaden inte har respekterat industrin som normbildare i avtalsrörelsen.

Anders Weihe, är förhandlingschef för Teknikföretagen.

– Vi bedömer att avtalet har tjänat ut sin roll med att det finns en så väldigt utbredd bristande acceptans och förståelse för vad industriavtalet de facto är, att det inte längre kan uppfylla de syften som det är avsett för.

– Nu handlar industriavtalet om i huvudsak om någonting annat än det som det ursprungligen var tänkt att handla om, säger Weihe.

Industriavtalet skrevs mellan fackförbund och arbetsgivare 1997 och har sedan dess ansetts som en stor framgång för den svenska lönebildningen. Avtalet reglerar hur avtalsrörelsen ska gå till och att industrin ska vara löneledande.

I årets avtalsrörelse har det knakat ordentligt i samarbetet. Bland annat gick tjänstemannafacket Unionen sin egen väg och tecknade avtal före LO-facken. Även inom LO-förbunden har det förekommit tidvis häftig kritik för att några gått före och skrivit avtal med arbetsgivarna innan alla varit klara.

Det största fackförbundet inom industrin är IF Metall, deras ordförande Stefan Löfven är besviken på Teknikföretagen.

– Är det så att man vill ha förbättringar i industriavtalet så ska man naturligtvis ta upp en diskussion om det, och det hade vi sett fram emot. Men det här är inte att ta ansvar för industrin.

Många har menat att årets avtalsrörelse visar att industriavtalet börjat spela ut sin roll. Men dagens besked kom ändå som en stor överraskning, säger Christer Thörnqvist, docent i arbetsvetenskap.

– Att man pratar om sånt här är inte alls någonting ovanligt i en avtalsrörelse för ingen får ju riktigt allt vad man vill och då vill man ju gärna ha någonting att skylla på. Men därifrån till att det verkligen händer nåt, det är en verklig bomb i arbetsmarknadshistorien.

Teknikföretagen är den största arbetsgivarorganisationen, som organiserar över 3 000 företag inom industrin med 300 000 anställda.

I industriavtalet ingår förutom Teknikföretagen som nu lämnar, Skogsindustrierna, Stål- och metall, Industri- och kemigruppen samt de fackliga motparterna IF Metall, Pappers, GS, Livs, Unionen och Sveriges Ingenjörer.

Svensk Handel välkomnar uppsägandet av avtalet. Till Ekot säger vd Dag Klackenberg att Industriavtalet har tjänat väl men att det inte längre fungerar som normgivare på den svenska arbetsmarknaden.

Catarina Friskman
catarina.friskman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista