Einars Repse Foto: Ilmars Znotins/PRB

Regeringskris i Lettland

Lettland befinner sig sedan i slutet av förra veckan i en svår regeringskris. Presidenten Vaira Vike-Freiberga försöker som bäst att få ihop en regering som kan ansvara för landets inträde i EU om drygt två månader. Men för dagen råder hela havet stormar i parlamentet. Somliga ledamöter passar rent av på att byta parti.

För fem dagar sedan föll statsministern Einars Repses regering. Han var för osmidig och despotisk, menar många andra politiker och kommentatorer. Men frågar man människorna i Riga låter det ofta annorlunda.

–Einars Repse är en ung man som säkert vill väl i sin kamp mot korruptionen, men han konkurreras väl ut, säger en äldre kvinna.

–Einars Repse ville som statsminister ändå försöka förändra Lettlands politiska liv, säger en taxichaufför, journalisternas eviga källa.

Fem bytte från vänster till höger
Tveksamt dock ifall Repse eller hans parti Ny tid får en ny chans i den regering presidenten Vaira Vike-Freiberga försöker uppmuntra till.

Under måndagen hoppade till exempel fem parlamentsledamöter av från hittillsvarande vänstersinnade oppositionsgruppen Harmonipartiet. De gick till det påstått kristdemokratiska Första partiet.

Partibyten typiska för Lettland
Den här sortens partibyten är typiska för bland annat Lettlands omogna partisystem, säger Atis Lejins, politisk analytiker och chef för Utrikespolitiska institutet i Lettland.

–Vi kallar dem för nomader. De går från ett parti till ett annat och cynikerna här i Lettland säger att de har fått betalt och att de vill ha makt. De är trötta på att sitta i opposition och vill ha något ministerium. Därför gör de det, säger han.

–Väldigt få skulle tro att det är för att de tror på någonting. Det är helt enkelt frågan om makt och pengar, säger Atis Lejins, chef för utrikespolitiska institutet i Lettland.

Bengt Lindroth, Helsingfors
bengt.lindroth@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".