Ams-direktör positiv trots ökande arbetslöshet

I augusti lovade regeringen att långtidsarbetslösheten bland ungdomar på ett år skulle minskas med 50 procent. Nu när halva tiden har gått så har istället antalet långtidsarbetslösa ungdomar ökat med nästan 50 procent, enligt ny statistik som presenteras på tisdagen.

Trots att de långtidsarbetslösa ungdomarna blir fler är överdirektör Lars Sjöström på Ams, som har uppdraget att se till att regeringens löfte förverkligas, ändå hoppfull.

– Vi ska ju inte läsa av slutresultatet när vi har sprungit halva loppet utan vi ska konstatera att nu ökar farten när det gäller att åstadkomma resultat för de långtidsarbetslösa ungdomarna. Vi har redan sett en positiv effekt av det. Det som länsarbetsnämnderna har fått i uppdrag att åstadkomma har vi stora ambitioner att lösa.
– Så vänta till vi kommer till målsnöret så ska vi se var vi är då, säger Lars Sjöström.

Kommer ni att klara det, tror du? 

– Vi arbetar mycket intensivt för att klara de uppsatta ambitionerna och vi ska inte skriva ut växlarna i förväg men den senaste har visat bra utveckling, säger Lars Sjöström.

Ams har tänkt sig att använda en del av de två extra miljarder kronor som regeringen sköt till förra månaden till att få ner ungdomsarbetslösheten. Det ska bland annat bli fler praktikplatser och olika typer av utbildning.

Arbetslösheten ökar överlag
När det gäller hela arbetsmarknaden så var den öppna arbetslösheten i slutet av januari 5,9 procent mot 4,7 för ett år sedan. Räknar man in de arbetsmarknadspolitiska åtgärderna så är skillnaden mindre. 7,8 procent saknar ett riktigt jobb nu mot 7,4 procent för ett år sedan.

Trots en del tecken på att konjunkturen är på väg uppåt tror inte Ams att det kommer att märkas på arbetslöshetssiffrorna förrän tidigast i slutet av året.

Riksbanken hjälper till
Lars Sjöström är dock tacksam för lite extra draghjälp från Riksbanken.

– Den räntesänkning som Riksbanken gjorde nyligen är ju också ett tecken på att Riksbanken gör motsvarande bedömningar och att det behövs en stimulans i ekonomin. Det är vi glada för även om det kommer att dröja innan det får effekt i arbetsmarknadssiffrorna, säger Lars Sjöström, överdirektör på AMS.

Johan Prane
johan.prane@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".