Bättre tider - men inga nya jobb

Efter några magra år väntar nu minst två år med bra tillväxt i ekonomin. Det spår SEB i sin konjunkturrapport.

Men precis som många andra bedömare drar chefsekonomen Klas Eklund slutsatsen att det trots de ljusa framtidsutsikterna, inte blir några nya jobb.

Svensk industri är i den absoluta världstoppen när det gäller att producera effektivt. För varje år tillverkar allt färre allt mer. På lång sikt är det jättebra. Svenska företag kan konkurrera på världsmarknaden, lönerna kan stiga utan att priserna rusar iväg och Riksbanken kan sänka räntan.

Men just nu skapar det stora problem. Arbetslösheten stiger trots att ekonomin tar fart och med färre i arbete blir det mindre skatteintäkter och svårare för staten, kommuner och landsting att få in pengar till skolor och sjukhus. Och det är inte bara SE-Banken som tror att arbetslösheten kommer att bita sig fast även om hjulen börjar snurra. Också Riksbanken har gjort liknande analyser. Inte ens en ordentlig högkonjunktur kommer att kunna pressa ner arbetslösheten tillbaka ner till regeringens mål på 4 procent, enligt SEB:s chefsekonom Klas Eklund.

Martin Ahlqvist

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista