Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

SEB: Bättre tillväxt men färre jobb

Publicerat tisdag 10 februari 2004 kl 12.45

Efter några magra år väntar nu minst två år med bra tillväxt i ekonomin. Det spår SE-banken i sin konjunkturrapport. Precis som många andra bedömare drar chefsekonomen Klas Eklund slutsatsen att det, trots de ljusa framtidsutsikterna, inte blir några nya jobb.

– Tyvärr blir det inte det. I år ökar Sveriges BNP med kanske drygt två procent men sysselsättningen minskar faktiskt. Hela tillväxten kommer av ökad produktivitet. Vi producerar mer per arbetad timme men arbetar inte mer, säger Klas Eklund.

Hur kommer det sig?

– Effektiviteten har ökat rejält i svensk industri framförallt de senaste åren. Det beror dels på hårdare globaliseringstryck och dels på att företagen har flyttat en del jobb utomlands och den processen fortsätter tror vi, säger Klas Eklund.

Svensk industri i världsklass
Svenk industri är i den absoluta världstoppen när det gäller att producera effektivt. För varje år tillverkar allt färre allt mer.

På lång sikt är det jättebra. Svenska företag kan konkurrera på världsmarknaden lönerna kan stiga utan att priserna rusar iväg och Riksbanken kan sänka räntan. Just nu skapar det dock stora problem.

Stigande arbetslöshet
Arbetslösheten stiger trots att ekonomin tar fart och med färre i arbete blir det mindre skatteintäkter och svårare för stat, kommuner och landsting att få in pengar till skolor och sjukhus.

Det är inte bara SE-banken som tror att arbetslösheten kommer att bita sig fast även om hjulen börjar snurra. Även Riksbanken har gjort liknande analyser.

”Räcker inte med uppgång i konjunkturen”
Inte ens en ordentlig högkonjunktur kommer att kunna pressa ner arbetslösheten tillbaka ner till regeringens mål på fyra procent, enligt Klas Eklund.

– Produktivitetsökningen i näringslivet är så hög och utflyttningen går så fort att det inte räcker med en vanlig konjunkturuppgång, säger Klas Eklund, chefsekonom på SEB.

Martin Ahlquist
martin.ahlquist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".