Oppositionen lovar höjd a-kassa

Den rödgröna oppositionen lovar höjningar i såväl a-kassa som sjukförsäkring om de vinner valet.

Enligt uppgift till Ekot är nu de tre partierna överens om att lova höjningar i sjukförsäkringen, både av ersättningsnivån och hur hög inkomst försäkringen ska täcka.

Ersättningen, som bygger på så kallade prisbasbelopp, är i dag max 78 procent ungefär av en månadsinkomst på 26 500 kronor. De rödgröna vill höja till 80 procent av cirka 30 000 kronor till 2012.

De tre partierna som gjort upp har alla kompromissat. Miljöpartiet har inte föreslagit några höjningar i sjukförsäkringen, medan både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet fått ville gå längre.

Bakgrunden till förslagen är att inkomstskyddet i sjukförsäkringen krymper. Enligt SCB:s prognos kommer drygt hälften av de heltidsarbetande att ha en inkomst över det så kallade taket i år.

När det gäller a-kassan, är de rödgröna överens om att höja den högsta ersättning man kan få från 680 kronor om dagen, som det är i dag, till 930 kronor nästa år, och 950 kronor per dag 2012.

De rödgröna lovar också att avgiften till a-kassan ska vara maximalt 80 kronor i månaden.

De skillnader i avgifter mellan olika kassor som regeringen har infört vill de rödgröna ta bort, genom skattereduktioner.

Det är känt sen tidigare att de rödgröna vill höja inkomstskatten för dem som tjänar mer än 40 000 kronor i månaden. 

Inger Arenander
inger.arrenander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista