Miljöministern missnöjd med Vattenfall

Miljöminister Lena Sommestad tycker inte att statens eget energibolag Vattenfall tar tillräckligt miljöansvar. Företagets investeringar i kolkraftverk i Tyskland och planer på att satsa på oljekraftverk ligger inte i linje med svensk klimatpolitik, sa Lena Sommestad vid en pressträff på tisdagen.

Lena Sommestad tycker att svenska företag borde känna ett större ”etiskt ansvar” för att bidra till en bättre miljö och inte ”i varje ögonblick och på varje punkt” begära att regeringen ska bädda för affärsmässig lönsamhet.

Förnybar energi
Hon tycker också att statliga Vattenfall kan göra mer. Miljöministern har begärt ett möte med Vattenfalls vd för att diskutera hur företaget agerar för att bidra till att ställa om den svenska energianvändningen i mer miljövänlig riktning.

–Jag tror att det är viktigt att Vattenfall på ett tydligare sätt kan profilera sig i de här frågorna. Om Sverige ska klara en omställning till ett hållbart samhälle så är det oerhört viktigt att en av våra största aktörer aktivt bidrar till detta, säger Lena Sommestad.

Vad vill du att de ska göra?

–Jag vill se Vattenfall investera storskaligt i förnybar energi, till exempel i vindkraft, säger hon.

Lena Sommestad säger också att utfästelsen om en så kallad grön skatteväxling på 30 miljarder kronor under 10 år beror på om samarbetet med miljöpartiet och vänsterpartiet fortsätter. Utfästelsen är en överenskommelse med de båda partierna om höjd skatt på miljöförstöring mot sänkt skatt på arbete.

Positiva alternativ behövs
Lena Sommestad själv tycker att man kan pröva andra alternativ.

–Jag anser personligen att vi också behöver utveckla alternativa styrmedel. Skatteväxlingen är bra, men det behövs också positiva incitament. Problemet med skatteväxlingen är att den lägger en börda. Jag hoppas att vi tillsammans med vänsterpartiet och miljöpartiet också ska kunna diskutera alternativ till den gröna skatteväxlingen framöver.

Miljöministern nämner idéer som till exempel mer fördelaktiga lån för att investera i förnybar energi, att den som investerar i energisparande i sitt hus inte ska upptaxeras och behöva betala mer fastighetsskatt, eller nya former av skatteavdrag.

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista