Många hotas efter vargjakt. Foto: Oliver Morin/Scanpix.
rovdjurspolitiken

Tjänstemän som jobbar med varg hotas

Uppdaterad: 06:51
Hälften av alla tjänstemän som arbetar med rovdjursfrågor på Länsstyrelsen i något av Sveriges varglän har blivit utsatta för hot eller trakasserier. Det visar en undersökning som P1 programmet Kaliber har gjort.

Hoten leder sällan till åtal.

– Senaste tillfället skar de däcken hemma på gården där jag bor, säger Per Johansson är naturbevakare på länsstyrelsen i Dalarna.

Utanför din bostad?

– Utanför min bostad, åtta meter från mitt köksfönster. Vad tänker man? Vad tror du? Man undrar vad det är som händer i världen. Minst två gånger har jag blivit indirekt mordhotad, hotad till livet. Varnad för att andra personer kommer att genomföra det.

Vargfrågan är infekterad och tjänstemännen på länsstyrelsen möter ofta folks missnöje med rovdjurspolitiken. Radioprogrammet Kaliber har varit i kontakt med de 52 tjänstemän som arbetar med rovdjursfrågor i de fem län där licensjakten på varg var tillåten. Av de 45 som arbetat mer än ett år har mer än hälften, det vill säga 24 personer blivit hotade eller trakasserade på något sätt.

Värst är situationen i Dalarna, där hela åtta av tolv personer blivit utsatta.

Mats Hallin är också naturbevakare på Länsstyrelsen i Dalarna. När han är ute och spårar varg i skogarna händer det av och till att han känner sig utsatt.

– Vid flera tillfällen när jag har varit ute har jag blivit passerad av någon bil och strax därpå, det kan vara en, två minuter, så har det smällt ett eller två skott. Det känns obehagligt, helt klart, säger han.

– Jag uppfattar det som en form av markering. Därför har jag gjort en polisanmälan. Det är viktigt att man anmäler allt sådant här så att det kommer till polisens kännedom, för vi ska inte behöva bli utsatta för sådant här i vårt arbete.

På länsstyrelsen i Dalarna har man numera infört nolltolerans för dessa brott. Allt polisanmäls. Men det är ändå väldigt sällan den här typen av brott leder till åtal.

– Det är inte särskilt många fällande domar, egentligen inte någon, säger Sten-Olof Hellberg, länspolismästare i Dalarna.

– Vi har genomfört ett antal förundersökningar som gäller hot mot länsstyrelsens tjänstemän, men vad jag känner till har inget lett till åtal och fällande dom. Ofta står uppgift mot uppgift. Det finns inga vittnen till det hela. Det är det som är dilemmat för rättsväsendet.

Hur allvarligt är det att en tjänsteman blir hotad till livet?

– Mycket allvarligt. Det är systemhotande att en statlig tjänsteman inte kan utföra sitt arbete fullt ut.

Ola Sandstig
ola.sandstig@sr.se

Mer om detta i Kaliber i P1 på söndag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista