shanghai

Rekordstor världsutställning invigs i dag

Världsutställningen i Shanghai invigs i dag och väntas ta emot 70 miljoner besökare samtidigt som både företag och politiska ledare från hela världen samlas till Kinas största uppvisning sedan de Olympiska spelen.

– Nej, knappast någon i min ålder går. Det är ett familjenöje och jag har ingen biljett heller, säger den unga tjejen från landet som säljer världsutställningssouvenirer i ett varuhus inte långt från det extremt påkostade utställningsområdet som lever sitt eget liv bakom grindarna och där de sista förberedelserna just håller på att göras för vad som påstås vara världens största enskilda arrangemang någonsin.

Kina har varit mån om att få alla stora länder att vara med och satsa på utställningen trots den ekonomiska krisen i väst.

För andra länder, som Nordkorea, är det världsutställningspremiär och Kinas ekonomiska partners i Afrika är väl representerade.

Kina har också lyckats att få hit 20 statsöverhuvuden till öppningsceremonin i kväll däribland Indiens, Rysslands och Frankrikes presidenter.

Kina och staden Shanghai har satsat enorma summor och förvandlat en teknik- och industrimässa som de senaste åren hållit en ganska låg profil till ett spektakulärt arrangemang och en nationell angelägenhet.

Det är den största världsutställningen någonsin med över 190 länder representerade i nationella paviljonger på före detta hamnområden längs med floden som går genom centrala Shanghai.

Stadens ledare hoppas förstås på avkastning i form av arbetstillfällen och investeringar och näringsidkare som kan lapa upp en liten rännil av besökare från det gigantiska utställningsområdet hoppas på bra affärer ett halvår framöver.

– Vi har renoverat, det är klart att vi gör det för att locka in besökare, säger ägaren till en Hunanrestaurang i närheten som snart räknar med att få laga pepprig mat till ännu fler gäster.

Hanna Sahlberg, Shanghai
hanna.sahlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista