Svårt för bankers mikrolån i Afrika

Grameen Bank blev en succé med små lån till miljontals fattiga kvinnor i Asien som ville driva företag. För några år sen fick banken som grundades i Bangladesh fredspriset. Men att introducera mikrolån i Afrika har gått betydligt trögare än i Asien.

Miljontals fattiga i Afrika får inte tillgång till mikrolån för att driva företag eftersom lagstiftning saknas, enligt Grameen bank.

Afrika skulle vara perfekt, människorna är redo men systemen förhindrar, enligt Grameen bank.

Deras mikrolån går ut på att en kvinna till exempel kan få låna några tusenlappar till en symaskin hon annars inte skulle ha råd med och sedan kunna bygga upp ett företag.

Dipal Chandra Barua en av grundarna på besök i Stockholm förklarar problemet i Afrika.

– Det går inte att bedriva bankverksamhet om inte rätt lagstiftning finns och man därför inte får en banklicens, säger Dipal Chandra Barua som länge varit en av de högsta cheferna i banken. '

Nu ägnar han sig mest åt miljöarbete. 2006 fick Grameen bank fredspriset för att ha främjat social utveckling genom små lån till miljontals fattiga kvinnor i Bangladesh och andra länder.

Efter fredspriset blev uppmärksamheten enorm med förfrågningar från hela världen bland annat från Afrika, men lagstiftningen saknas i de flesta afrikanska länder för att de och andra banker med mikrolån ska kunna öppna där.

Enligt Grameen bank gör det att miljontals fattiga stängs ute från möjligheten till mikrolån. Att det saknas erfarenhet från tidigare försvårar.

De har kommit igång sent, det tar tid. Men i Nigeria, Uganda och Tanzania börjar det hända saker, säger Dipal Chandra Barua. Banken varnar västländer för att fortsätta kanalisera pengastöd via regeringar i Afrika.

Det uppmuntrar till korruption och ineffektivitet, anser högsta ledningen.

Samtidigt har det också visat sig vara svårare att få lönsamhet i den här typen av bankverksamhet i Afrika jämfört med hemma i Bangladesh som är världens mest tätbefolkade land, enligt Dipal Chandra Barua.

Normalt samlar Grameen bank in avbetalningar veckovis, men i Afrika är avstånden långa och människor lever mer utspritt, så avbetalningarna måste ske mer sällan.

Beatrice Janzon

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista