Efter kollapsen av den spanska byggbranschen har Spaniens kreditvärdighet sjunkit och arbetslösheten stigit. Foto: Scanpix.

Högsta arbetslösheten i Spanien på 13 år

Uppdaterad: 11:36
I Spanien steg arbetslösheten till drygt 20 procent under årets första kvartal. Det är den högsta siffran i Spanien på 13 år.

Drygt 4,6 miljoner spanjorer var arbetslösa i mars, enligt landets statistiskkontor, INE. Det är 1,8 procentenheter mer än kvartalet innan, enligt statistiken.

Bland annat är det kollapsen inom den intensiva spanska byggarbetsbranschen i samband med finanskrisen som ligger bakom den höga arbetslösheten.

Spanien har den högsta andelen arbetslösa inom eurozonen och hälften av alla jobb som försvunnit i regionen under de senaste två åren har förlorats i Spanien, enligt statistik från EU.

Den dystra toppnoteringen ökar oron över landets ansträngda offentliga finanser. Häromdagen sänkte kreditvärderingsinstitutet Standard and Poor's Spaniens kreditbetyg.

De stigande utgifterna för arbetslöshetsunderstöd gör det svårare för socialistregeringen att få ned det stora budgetunderskottet, som i fjol låg på 11,2 procent av BNP.

Men landet kommer inte att be om hjälp om lån av de övriga euro-länderna, såsom Grekland gjort. Det säger den spanska ekonomiministern Elena Salgado i en intervju med tidningen Cinco Dias i dag.

Statsskulden är under kontroll, säger hon och hon tror att arbetslösheten nu nått sin topp på 20 procent. Nya arbetslöshetssiffror kommer att bli offentliga den 4 maj.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista