Utredning föreslår hårdare reglering av tolkförmedling

Tolkförmedlingar ska registeras och regleras av en lag. Det föreslår tolkförmedlingsutredningen som överlämnades till statsrådet Mona Sahlin på tisdagen. Ekot har i en rad inslag beskrivit att den ojämna kvaliteten bland dem som tolkar inom asyl- och rättsväsendet hotar rättsäkerheten.

Utredningen fastslår att rättssäkerheten har hotats. Man menar att det måste bli en insyn i den marknad som idag är helt oreglerad och som nästan uteslutande betalas med statliga medel och som kostar drygt 400 miljoner kronor varje år.

Daneve Johansson, verksamhetschef för Göteborgs Tolkcentral har suttit med i en referensgrupp kring utredningen.

– Många upphandlingar får in falska uppgifter om kvalitet på tolkar och antal tolkar och det är väldigt svårt att avgöra vad som är sant och falskt i den här branschen. Därför är mycket av utredningens förslag bra att man föreslår att alla förmedlingar som vill vara är med ska vara registrerade och de ska ha aktuella tolklistor och att tolkarna verkligen jobbar för dem och vilken utbildning de har, säger Daneve Johansson.

Tolkförmedlingsutredningen föreslår att Kammarkollegiet får till uppgift att vara tillsynsmyndighet och att endast de tolkförmedlingar som godkänns av Kammarkollegiet ska få skriva avtal med statliga myndigheter. 

Om tolkförmedlingen missköter sig genom att till exempel skicka okvalificerade tolkar, så kan de förlora rätten till att få tolka i myndighetsammanhang.

Utredningen slår fast att människor har blivit felaktigt behandlade inom hälso- och sjukvården och det har även blivit rättsövergrepp inom rättsväsendet på grund av okvalificerade tolkar.

Det finns även exempel på tolkar som bedrivit underrättelseverksamhet i samband med asylutredningar och rättegångar.

Nuri Kino
n.kino@journalist.com

Margita Boström
margita.bostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".