Sultanen av Brunei och kung Carl XVI Gustaf vid statsbesöket. Foto: AFP/PRB

Dov stämning kring kungens möten i Thailand

Kungen känner sig ledsen över att ha blivit missförstådd. Så säger en av kungens närmaste vänner som följde kungen i Brunei. Stämningen var dov kring de möten kungen hade i Bangkok dagen efter kungens uttalanden om sultanens Brunei som väckt starka reaktioner.

Egentligen var drottning Silvia huvudperson i Bangkok på tisdagen. Som initiativtagare till stiftelsen World Child Foundation skrev hon, tillsammans med den thailändska prinsessan Somsavali, under ett avtal om stöd till bland andra unga mödrar, aidsoffer och våldtagna kvinnor i Thailand.

Ceremonierna kring hjälpprojektet överskuggades av de reaktioner som har följt på kungens uttalanden om närheten mellan folket och den enväldige sultanen av Brunei.

Ville inte själv uttala sig
Kungen ville själv inte uttala sig. Han vill vänta till han kommer till Sverige och har kunnat ta del av mediernas rapportering, förklarade förste hovmarskalk Johan Fischerström för Ekot. I övrigt hade Fischerström ingen kommentar.

Ingen pressansvarig från hovet fanns med i Bangkok. I stället uttalade sig en av kungens närmaste vänner Sven Philip-Sörensen, tidigare ägare av Securitas, numera verksam inom drottning Silvias stiftelse.

– Han är väl ledsen. Om någon missförstår en och gör det till en jättegrej så är det väl klart att man blir ledsen, säger Sven Philip-Sörensen. 

Han känner sig missförstådd? 

– Det ska du fråga kungen om du får möjlighet. Jag tolkar det som att han känner sig missförstådd.

Delar kungens uppfattning
Sven Philip-Sörensen var själv med i Brunei och han verkar ungefär dela kungens uppfattning om landet.  

– Jag var med i Brunei och jag hoppas att pressen åker dit och tittar och verkligen studerar Brunei som land innan man gör kraftiga uttalanden om landet. 

Du håller med kungen? 

– Jag tror kungen är missförstådd helt i onödan. Det finns jättemånga fina saker i Brunei, helt fantastiska. Det finns saker som är annorlunda jämfört med hemma hos oss men vi kan ju inte påtvinga svensk lagstiftning till muslimska länder, säger Sven Philip-Sörensen.  

Före en galamiddag på hotel Oriental i Bangkok mötte kungen under en stund också svenska ambassadörer i Asien som var samlade till ett regionmöte. Stämningen var ytterst dov och inget sades om besöket i Brunei, berättade deltagare som varit med vid det mötet. 

Lars Gunnar Erlandson, Bangkok
lars-gunnar.erlandson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".