Romano Prodi, EU-kommissionens ordförande Arkivbild: Virginia Mayo/PRB

EU begär mer pengar i budgeten

Nu väntar en ny svår konflikt i EU. EU-kommissionens ordförande Romano Prodi presenterade på tisdagen sitt förslag till EU:s nästa långtidsbudget i Europaparlamentet i Strasbourg, och det står redan klart att hans krav möter häftigt motstånd från en rad länder, bland andra Sverige. Om förslaget går igenom, skulle det innebära en ökning av EU-avgiften med cirka 10 miljoner kronor för Sveriges del.

Romano Prodi begär en förstärkning av EU:s kassa med cirka 250 miljarder kronor per år från 2007. Det är 1,27% av EU-ländernas samlade bruttonationalinkomst. Det skulle för Sveriges del betyda en ökning av EU-avgiften med cirka 10 miljarder kronor per år.

Utvidgning kräver ökad budget
EU-kommissionen anser att det behövs mer pengar när EU kommer att bestå av 27 länder, av vilka de flesta nya medlemmar är fattiga.

Nu börjar en hård strid mellan EU-kommissionen och de så kallade nettobetalande EU-länderna, det vill säga de länder som betalar mer till EU än de får tillbaka.

Det är Tyskland, Frankrike, Storbritannien, Österrike, Nederländerna och Sverige och de har redan gjort klart att de inte vill betala mer än 1 % av bruttonationalinkomsten, vilket är en liten ökning jämfört med det de betalar nu.

De nettobetalande länderna anser att med de ekonomiska problem som råder i EU, så är det orimligt att begära högre medlemsavgifter. Tyskland och Frankrike är särskilt kritiska.

Debatt om budgeten väntar

– EU-kommissionen kritiserar oss och hotar med bötestraff för att vi har för stora budgetunderskott men kräver samtidigt att vi ska betala mer till EU:s gemensamma kassan, klagar de franska och tyska finansministrarna.

De rika länderna, bland dem Sverige, är kallsinniga inför anklagelser om att de är osolidariska med de nya fattiga medlemsländerna.

De anser att det nu är dags att dirigera om de ekonomiska stöden från Spanien, Portugal, Grekland och östra Tyskland till mer behövande områden i de nya medlemsstaterna i öst- och centraleuropa.

Kerstin Brostrand, Bryssel
kerstin.brostrand@sr.se   

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".