Regeringen ska träffa kungen vid hemkomsten

När kungen återvänder från resan ska regeringen och kungen träffas säger statsminister Göran Persson.

– Riksmarskalken Ingemar Eliasson och samordningsminister Per Nuder hade ett samtal i går kväll och kom överens om att när kungen kommer hem ska vi ha ett samtal för att gå igenom situationen, säger Persson.

Vad tycker du om hans uttalande?

– Jag har ingen anledning att värdera det innan jag har talat med kungen direkt. Vår statschef är utomlands och det skulle vara en mycket märklig situation om jag ifrågasätter vad han säger, särskilt när han är utomlands.

Råder det en konstitutionell kris?

– Nej, det gör det inte. Men agerar vi oförsiktigt så kan den här situationen naturligtvis ytterligare förvärras. Då kan vi får en situation som, om inte en kris, så åtminstone ett tillspetsat läge. Det vill jag efter min förmåga undvika.

Men kungens uttalande slår också tillbaka mot regeringen, som ju har godkänt kungens resa till Brunei.

Folkpartiledamöterna Birgitta Ohlson, Helena Bargholtz och Tobias Krantz anmäler idag Göran Persson och Laila Freivalds till Konstitutionsutskottet.

De menar att KU måste undersöka om statsministern och regeringen har fullgjort sina plikter inför kungens statsbesök i Brunei. Därför menar Birgitta Ohlson att regeringen har ett tydligt ansvar att se till att kungen inte uttalar sig i strid med den svenska utrikespolitiken.

– För det första är det märkligt att de har godkänt resan överhuvud taget. Det borde ha varit så att kungen hade rest med någon högre minister, då Brunei är ett land som är diktatoriskt. Men nu när han har gjort det här stora övertrampet och hyllat och berömt en diktator, att man inte kritiserar det. Det är väldigt ryggradslöst från regeringens sida.

Niklas Jälén, SR Norrbotten
niklas.jalen@sr.se

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".