Berkshire Hathaways stämma

Dags för kapitalismens Woodstock

I morgon är det dags för en av finansvärldens mest mytomspunna och välbesökta bolagsstämmor. Amerikanske miljardären Warren Buffett håller sitt omtalade årsmöte i investmentbolaget Berkshire Hathaway.

Vi ringde upp investeraren och författaren Per H Börjesson som är en av besökarna.

– Jag är äntligen på plats efter en lång flygresa till Omaha, Nebraska. Det är fullt på alla hotell inom fem mils omkrets. Det är fullt med privatjets på flygplatsen nu när alla har kommit hit för att lyssna på guden Warren Buffet.

Det är inte för inte som Berkshire Hathaways årsmöten brukar kallas kapitalismens Woodstock. Per H Börjesson är en av de förväntade 35 000 besökare som så här års vallfärdar till Warren Buffetts hemstad Omaha i Nebraska.

På samma plats, år efter år, hålls denna stämma och han finns på plats, världens rikaste man, Warren Buffet.

Tidigare i veckan träffade jag en förväntansfull Per H Börjesson på hans kontor i Stockholm.

Årets stämma blir den femte han är med på och det går inte att ta miste på hans idoldyrkan.

– Jag har ett brev som jag har fått av honom för tio år sedan när han skrev första gången. Han hade så bra koll på sina aktieägare, då fanns det bara en svensk till. Han skrev och tackade för att man kom på stämman. Trots att han redan då var otroligt känd så brydde han sig och tog sig tid att svara på ett personligt brev. Det är ganska fantastiskt, säger Per H Börjesson.

För att få vara med på stämman måste man vara aktieägare i Berkshire Hathaway. Varje år går det till på samma vis.

Stämman klaras snabbt av men sedan sitter han kvar på scenen, likt ett orakel från Omaha. Vem som helst får chansen att ställa vilken fråga de vill till Warren Buffet.

– Om man är Warren Buffet-fan så får man injektion, det är så här man ska göra. Sedan är det ju trevligt att träffa andra människor. Stämman pågår under sju timmar och då sitter han och svarar på frågor som alla får ställa, några är journalister. Det kan vara allt från varför han inte har splittat aktien, varför han köper McDonalds, vad man ska läsa för böcker, alla typer av val. Man kan också köpa böcker och träffa folk som har samma intressen, säger Per H Börjesson.

Gör han inga misstag, Warren Buffet?

– Jo, men han erkänner sina misstag. Han har till exempel sagt att bästa sättet att bli miljonär är att vara miljardär och köpa ett flygbolag. Det gjorde han för många år sedan och det gör han inte om, säger Per H Börjesson.

Bakom Warren Buffetts enorma framgångar ligger hårt arbete och en bestämd vilja. I början av 60-talet tog han kontrollen över försäkringsbolaget Berkshire Hathaway, aktien stod då i 15 dollar.

I dag är den värd över 100 000 dollar.

– Alla är ju glada, det är många som har tjänat otroligt mycket pengar på de här aktierna. Det är fans som har kommit från hela världen för att få vara med om det här, säger Per H Börjesson.

Vad planerar du att göra i morgon?

– Jag kommer att vara där och ställa mig i kö klockan sex på morgonen för att få en bra plats.

Det är det värt?

– Absolut, säger Per H Börjesson.

Petra Bergman
petra.bergman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista