M vill ha öppen arbetsmarknad från första maj

Moderaternas partiledning satte på tisdagen ner foten i den kontroversiella frågan om övergångsregler för de nya EU-länderna. Partiet säger nu ja till en öppen svensk arbetsmarknad från första maj men vill samtidigt ändra det svenska socialförsäkringssystemet och kräva att kräva att de som får till exempel socialbidrag ska ha varit bosatta i Sverige.

–Vi vill ha fri rörlighet, möjlighet för tillkommande EU-medborgare att komma hit och arbeta från första maj. Vi säger att vi samtidigt vill skapa inkvalificeringsperioder för en del av de bidragssystem som det finns en oro för att de kanske skulle komma att överutnyttjas, säger moderaternas partiledare Fredrik Reinfeldt.

Olika regler för olika EU-medborgare inte tillåtet
Moderaterna vill ha nya regler i den svenska socialförsäkringen redan från första maj. Enbart de som har varit bosatta i Sverige, oklart hur länge, ska till exempel kunna få socialbidrag.

Problemet med en sådan modell är att EU inte tillåter att ett land har olika regler för olika EU-medborgare när det gäller till exempel rätten till socialbidrag.

De nuvarande EU-länderna får enbart under en övergångsperiod skydda sin arbetsmarknad, men inte införa regler som gör att svenskar och till exempel polacker behandlas olika.

Sådant kallas diskriminering, säger tjänstemän vid EU-kommissionen till Ekot.

Bingo för moderaterna
Om moderaterna ska få som de vill måste de alltså lyckas ändra hela det svenska socialförsäkringssystemet för alla före första maj.

En moderat som Ekot talade med tyckte att det skulle vara ”Bingo för moderaterna”.

–Min uppgift varenda dag när jag vaknar är att få igenom moderat politik. Det är nog riktigt att vi både tror på människors möjlighet att röra sig och att vi ska ha ett stramare bidragssystem. Kan jag få det på plats samtidigt så tycker jag naturligtvis att det är bra, säger moderatledaren Fredrik Reinfeldt.

Annika Ström-Melin
annika.strom-melin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".