Psykvården ska riskbedöma patienter

Efter det senaste årets våldsbrott med psykiskt sjuka personer inblandade ska Socialstyrelsen utreda vilka riskbedömningar som psykvården gör av sina patienter. Tanken är att det ska bli lättare att upptäcka våldsamma personer i tid.

– Vi vet idag inte alls om det görs riskbedömningar och om det görs hur det görs i så fall. Vi vill slå ett slag för vikten att göra någon form av riskbedömning när man träffar en patient. Om patienten är farlig eller inte har väldigt stor betydelse för vilken form av vård patienten ska ha, säger medicinalrådet Helena Silfverhielm.

Finns det brister i riskbedömningarna som görs idag?

– Det kan jag tänka mig. Det finns idag inget säkert riskbedömningsinstrument, i och med att det inte finns kan man säga att det finns brister.

Betyder det att man missar personer som egentligen är farliga för sig själv och andra?

– Ja det gör man helt klart. Men vi kommer aldrig att kunna få något instrument som är som ett lackmuspapper - ”du är farlig” - ”du är inte farlig”.

Genomgång av rutiner
Några exakta metoder att bedöma om en patient är farlig eller inte finns inte, men socialstyrelsen efterlyser ändå att dom psykiatriska klinikerna blir mer medvetna om frågan och åtminstone försöker. Därför ska rutinerna på olika kliniker och vårdinrättningar gås igenom i en utredning som ska vara klar före årsskiftet.
 
Totalt räknar socialstyrelsen med att det finns några hundra personer idag med olika psykiska sjukdomar eller störningar som kan bedömas som farliga, och dom flesta av dom finns enligt Helena Silfverhielm troligen  ute i samhället.

Liten grupp
Även om det är en liten grupp som bara står för en marginell del av alla våldsbrott, så skulle många av dom kunna få hjälp om man kunde identifierade dom i tid. Men frågan är om det räcker för att hindra den typen av våldsbrott som vi sett det senaste året.

– Jag vet inte om man hade förhindrat de här olyckliga händelserna om man hade gjort riskbedömningar innan, men det är ett steg på vägen.

En del av de våldsbrott som inträffar där psykiskt sjuka personer är inblandade, de skulle kunna förhindras med det här?

– Det är möjligt, det är omöjligt att svara på. det får forskningen visa senare. Men vi kan i alla fall inte sitta med korslagda armar och inte göra någonting.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista