Statsbesöket i Brunei kostade hundratusentals kronor

Vid statsbesöket i Brunei hade kungen och drottningen med sig ett följe på nio personer ur hovet. Men kostnaden för besöket hölls ändå nere av att kungaparet, regeringens representant på resan och större delen av delegationen bjöds på mat och logi av sultananen av Brunei.

– I Brunei ställdes ett gästhus till förfogande. Där bodde kungaparet och några ur den officiella delegationen som fick plats. Övriga bodde på hotell, säger Chatrine von Heidenstam, protokollchef på UD.

Besöket i Brunei kom till på kungens initiativ och inte, som brukligt är, på förslag från Utrikesdepartementet. Kungen känner sultanen sedan tidigare och när det blev klart att kungaparet skulle på statsbesök i Vietnam föreslog kungen att man då också skulle besöka Brunei.

Specialchartrat plan
Notan för Bruneidelen av statsbesöket slutade på omkring 300 000 kronor. Pengarna gick till ett specialchartrat plan som flög in besökarna från Vietnam, och till svarsmiddagen där kungen och drottningen bjöd Sultanen och hans sällskap på middag.

Men kostnaderna för besöket hölls nere av att boende och mat för de flesta i den officiella delegationen betalades av sultanen. Också regeringens representant på resan, statssekreterare Krister Nilsson, han som å regeringens vägnar framförde kritik mot att Brunei bryter mot de mänskliga rättigheterna, också han bjöds på mat och logi av envåldshärskaren.

Låter sig bjudas
Utrikesdepartementets protokollchef, som håller i arrangemangen runt statsbesöken, säger att det är vanligt att såväl kungaparet som regeringens representanter låter sig bjudas, också när man reser till diktaturer.

– Det brukar ske på det här sättet att värdlandet bjuder plus, i det här fallet, åtta personer. Övrigt betalas av oss själva.

Har det framförts att det skulle kunna vara ett problem att låta sig bjudas av en diktatur?

– Nej, det har inte diskuterats på så sätt, säger Chatrine von Heidenstam.

Caroline Salzinger
caroline.salzinger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista