Svenska EU-parlamentariker vill skära i jordbruksbudgeten

EU-kommissionen föreslog på tisdagen en kraftig ökning av nästa långtidsbudget med mellan 250 och 300 miljarder kronor varje år. Men de nettobetalande länderna, det vill säga de länder som betalar mer än de får tillbaka, bland annat Sverige, säger nej till en så kraftig höjning. Flera svenska ledamöter i Europaparlamentet anser att det går att skära i de nuvarande utgifterna.

– För mig är svaret att det måste man göra i jordbrukspolitiken, den är orimlig. Man kan ta den här chansen att reformera jordbrukspolitiken rejält, då skulle det blir mycket pengar över till de nya länderna och till de utvidgade ambitionerna man har inom till exempel utrikespolitiken, säger Cecilia Malmström som representerar folkpartiet liberalerna i Europaparlamentet.

Så om man inte hade låst sig i en tidigare uppgörelse vid att inte röra jordbruksbudgeten skulle man egentligen inte behöva ha det här bråket?

– Den låsningen är djupt olycklig, det menar stora delar av parlamentet och många andra också. Den måste man försöka riva upp. Den är gjord på ett hotellrum mellan Chirac och Schröder över ett några glas konjak och den styr miljarder av skattebetalarnas pengar. Det är inte rimligt.

Frågan är om EU-kommissionen och dess ordförande Romano Prodi vågar röra denna heliga ko. Det är många EU-politiker som fått bita i gräset när de försökt reformera det dyrbara EU-stödet, ett området som försvaras särskilt hett i Frankrike som har många bönder i sin väljarkår.

Men Europaparlamentet som har ett avgörande inflytande när det gäller EU:s långtidsbudget, kommer att ta upp frågan på nytt, säger socialdemokraten Göran Ferm.

– Ja det tror jag. Jordbrukspolitiken kommer att bli en av de stora debattfrågorna, särskilt om de sex nettobetalarländerna driver på väldigt hårt för att man ska komma långt ner, ner mot en procent, då tror jag motkravet från väldigt många kommer att bli att då måste vi titta på jordbrukspolitiken för annars blir det omöjligt att komma så långt ner.

Folkpartisten Cecilia Malmström anser att det finns fler heliga kor att slakta.

– Jag tycker att man måste se över den brittiska rabatten. Storbritannien har förhandlat till sig en rabatt som är dubbelt så stor som den totala svenska medlemsavgiften. det måste Göran Persson ta upp med Tony Blair om Tony Blair ska vara trovärdig i sitt krav på att det inte ska bli någon höjning i budgeten.

Kerstin Brostrand, Bryssel
kerstin.brostrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".