Arkivfoto: Erik Svensson/PRB

Barlastvatten sprider sjukdomar och främmande arter runt jorden

Idag fraktas 10 miljarder ton barlastvatten omkring i fartyg på världshaven. Den här veckan pågår en konferens i London med den Internationella sjöfartorganisationen IMO för att anta en konvention om strängare regler för hantering av barlastvatten. Barlastvattnet orsakar stora miljöproblem och sprider svåra sjukdomar.

– Ett exempel är kolerasmitta i Peru som ursprungligen kom från Bangladesh. I samband med utsläppet i Peru av barlastvatten smittades en miljon människor och över 10 000 människor dog, säger Katarina Veem, chef för Hav och kust på Världsnaturfonden, tidigare också huvudsekreterare i Havsmiljökommissionen.

Barlastvatten flyttar också arter från ett havsområde till ett annat.  Problemet är att arterna då ofta saknar naturliga fiender och snabbt tränger ut inhemska arter.

Slagit ut fiske
Det finns exemplet med zebramusslan från Svarta havet, som nu förökar sig i de stora sjöarna i USA,  en kammanet från USA, som har spritt sig till Svarta havet och Kaspiska havet och slagit ut ansjovisfisket. 

I Östersjön finns minst 100 främmande arter, bland annat en havsborstmask och en fisk, den svartmunnade smörbulten från Svarta havet som har brett ut sig i hela södra Östersjön.

– Den konkurrerar med bottenlevande fiskar och bottenlevande fauna om föda. Den har inga naturliga fiender och inga parasiter som angriper den. Den tar över stora områden.

Olika tekniker
I den konvention, som nu förhandlas vill man begränsa antalet organismer, som ska få finnas i vattnet innan man släpper ut det, här skiljer sig åsikterna starkt mellan länderna.  Det finns olika tekniker för att få bukt med organismerna i barlastvattnet, men de är ännu dåligt utvecklade.

– Man kan centrifugera vattnet, man kan installera filter, man kan utsätta vattnet för ultraviolett strålning, för ozon. Det har visat sig att uppvärmning av vattnet vore ett av de mest effektiva metoderna, men den typen av uppvärmning är också väldigt energikrävande.

Inga utsläpp i hamnar
Om konventionen nu antas vid mötet i London kan man räkna med att den träder i kraft omkring 2010. Under den tiden kan tekniken för att neutralisera barlastvatten utvecklas. Fram till dess rekommenderas rederierna att bara släppa ut barlastvatten långt ute till havs på stora djup.

– Så långt bort ifrån kuster och hamnar som möjligt är önskvärt. Där är vattnet kallare, det är djupare till botten, det finns andra faror som kan oskadliggöra organismerna.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".