Maktkamp överskuggar revolutionsjubileum i Iran

Det står nu klart att närmare en tredjedel av kandidaterna till parlamentsvalet i Iran nästa vecka har underkänts av landets mäktiga religiösa väktarråd. Dagens bittra maktkamp mellan reformsinnade och konservativa överskuggar 25-årsjubileet av den islamiska revolutionen, som kulminerar i dag den 11 februari.

Shahen hade rest  och Ayatollah Khomeini hade återvänt från exilen i dag för tjugofem år sedan , när de regeringstrogna trupperna drog sig tillbaka till sina förläggningar. I Ekot rapporterade Claes Thorsson om jublet på Teherans gator.

– Hundratusentals människor strömmade ut mot universitetet där erövrade militärfordon körde fram och tillbaka fyllda med studenter och soldater som viftade med alla upptänkliga vapen i luften.

Vid Teherans universitet har den islamska glöden för länge sedan falnat hos studenterna, som en gång drev på revolutionen. En stor majoritet av Irans befolkning är under trettio år och denna den tredje generationen varken minns eller omhuldar revolutionen som ledde till den första Gudsstaten i modern tid.

Politisk debatt har alltid funnits i den islamska republiken, men maktkampen har ställts på sin spets efter de reformsinnades framgångar i de senaste årens allmänna val. Men de folkvalda, president Mohammad Khatami och hans parlament, har inte lyckats genomdriva reformerna, som hela tiden har omintetgjorts av det konservativa, självutnämnda prästerskapet.

När valkampanjen inleds på torsdagen är stämningen präglad av besvikelse och likgiltighet, samma känslor som lägger sordin på dagens firande av revolutionen.

Titti Nylander, Ekots utrikeskommentator
titti.nylander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".