Ohly: 1,4 miljarder till hyreslägenheter

Om de rödgröna partierna vinner valet utlovar de ett investeringsstöd på 1,4 miljarder kronor till nya hyreslägenheter. Dessutom ska 4 miljarder kronor under två år användas till att renovera och bygga om befintliga hyreslägenheter. Det sade Vänsterpartiets partiledare Lars Ohly i samband med partiets förstamajfirande i Södertälje.

– Investeringsbidraget för byggande av nya bostäder, framför allt hyresrätter kommer i första hand uppgå till 500 miljoner och år två till 900 miljoner. Sen ska vi långsiktigt se till att få ett stödsystem som gör det möjligt att bygga hyresrätter och omfattar minst 900 miljoner per år, säger Lars Ohly.  Förutsättningen för att få det nya investeringsstödet är att hyrorna inte blir för höga och att energiförbrukningen hålls nere.

De rödgröna är också överens om att behålla det nuvarande ROT-bidraget, men att även införa ett stöd för att reparera och bygga om hyreslägenheter. De tror att 40 - 50000 lägenheter kommer att renoveras per år. Totalt ska 1,5 miljard gå till ROT 2011 och 2,5 miljard 2012  vilket beräknas ge ungefär 15 000 fler jobb. Men Lars Ohly vill inte tala om hur det ska betalas.

– På måndag kommer vi att presentera vår motion och då kommer alla siffror på plats, säger Lars Ohly.

Oppositionen har också enats om att höja det särskilda bostadsbidraget för de pensionärer som har det sämst. 

– Den pensionär som i dag får betalt ungefär 90 % av sin hyra får en höjning till nästan 95 % av hyran betalt. Det är de fattigaste pensionärerna som har det här bostadstillägget. Det kommer att kosta 250 miljoner kronor per år, säger Lars Ohly.Anders Jonsson

anders.jonsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista