Rödgröna lovar miljarder till pensionärer

Uppdaterad: 12:42
De rödgröna lovar att nästa år halvera skatteklyftan mellan pensionärer och dem som arbetar. Det sa Socialdemokraternas ordförande Mona Sahlin som i dag talade i Sundbyberg inför ett par hundra personer.

– Reinfeldts högerhärva har medvetet skapat en skatteklyfta mellan löntagare och pensionärer. Det första tydliga vallöften från Reinfeldt nu var: klyftan mellan lön och pension ska vara kvar. En rödgrön regering tar bort den. Det går vi till val på, så därför säger jag - skatteklyftan mellan löntagare och pensionärer ska halveras redan nästa år om vi vinner valet. Sedan fortsätter vi, steg för steg, tills klyftan är borta. Lön och pension ska beskattas lika, inget annat duger, sa Mona Sahlin i Sundbyberg.

Skatteskillnaden mellan pensionärer och dem som arbetar ska alltså halveras och det ska genomföras under nästa år, lovar den rödgröna oppositionen.

Sänkningen sker genom att grundavdraget höjs för pensionärerna. Alla som har pension upp till cirka 40 000 kronor per månad ska få lägre skatt. Det kostar sju och en halv miljarder kronor, enligt Mona Sahlin. Men hur snabbt hela klyftan kan vara borta är oklart.

– Ansvarsfull som jag är så beror det också på hur ekonomin utvecklas, hur tillväxten ser ut, hur jobben ser ut. Men det är ett åtagande när jag säger att varje budget som jag lägger, om jag blir statsminister, så kommer vi bit för bit att ta bort klyftan tills den är helt borta.

Och varifrån tas pengarna till det här?

– Helheten i budgeten visas ju på måndag, men vi finansierar varje förslag vi lägger. Vi har ett saldo som förstås går ihop. Vi höjer skatter, vi tar bort orättvisa insatser som regeringen gör - och så får man ihop en ansvarsfull budget. Och dessutom är vi inte med i något skattesänkar-race förutom för pensionärerna. Det gör också att budgeten är trygg och stabil.

Men närmare besked om det här kommer först på måndag?

– Det är inte så att vi höjer några skatter med 70 miljarder som Reinfeldt försöker påstå. Däremot gör vi en annan fördelning av skattebördan. På ett antal områden kommer de av oss som har höga inkomster att bidra mer. Vi lägger resurserna på ett helt annat sätt där trygghetssystemen och jobben fattas och helheten syns på måndag, säger Mona Sahlin.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista