Sverige vill öppna ambassader i nya EU-länder

Efter att ha skurit ner på Sveriges representation utomlands vill nu regeringen göra tvärtom. I utrikesdeklarationen som presenteras i riksdagen på onsdagsförmiddagen är budskapet att nu ska Sveriges representation utomlands stärkas.

Regeringen vill, enligt vad Ekot erfar, öppna nya ambassader i de blivande EU-länderna Slovakien och Cypern. Att ha ambassadörer i huvudstäderna Bratislava och Nicosia handlar förstås om att stärka EU-samarbetet.

Mer personal
Därmed skulle det efter den första maj vara så att bara ett EU-land blir utan svensk ambassadör. Det är Malta där den svenska ambassaden ska fortsätta skötas från Italiens huvudstad Rom.

Förutom de nya ambassaderna vill regeringen ha mer personal från utrikesdepartementet på en lång rad ambassader som redan finns. Vilka sägs inte i utrikesdeklarationen.

Hjälpa företag
Vad det handlar om är ändå att göra hemmaorganisationen mindre och utlandsorganisationen större. Skälet till det är förutom ökat EU-samarbete att regeringen vill hjälpa företagen och därmed Sverige att öka exporten och att dra till sig mer investeringar till Sverige.

Regeringen vill att den omfördelning som görs ska göras med de pengar som redan finns. Något som i sin tur borde innebära att antalet anställda på utrikesdepartementet minskar eftersom det förstås kostar mer pengar att ha folk utomlands än hemma.

Jämfört med för några år sedan är det regeringen nu vill göra en klar omsvängning. Så sent som 2001 var debatten både hård och hetsig när regeringen i sin budget kom med förslag om att lägga ner ambassaderna i Lima, Beirut, Tunis och Vatikanstaten. Resultatet då blev också att ambassaderna las ner.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista